CMO verbaasd over commotie rond moskee-internaten

UTRECHT - Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is verbaasd over de commotie rond moskee-internaten. Het orgaan dat 360 van de 400 moskeeorganisaties vertegenwoordigt, reageert daarmee op een artikel van NRC Handelsblad waarin zaterdag vraagtekens worden gezet bij de veiligheid van kinderen op de internaten.
In het stuk staat dat de panden niet altijd veilig zijn, dat er geen duidelijke kwaliteitseisen zijn voor zo'n internaat en dat begeleiders geen verklaring van goed gedrag hoeven te hebben. Volgens het CMO is de toon van de publicatie criminaliserend.
"Het CMO onderschrijft het maatschappelijk belang van deze educatieve centra waarin moslimjongeren structureel worden ondersteund in het presteren op school", aldus het CMO. De
organisatie stelt dat er een pedagogisch klimaat moet zijn waarin de kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen en "roept alle betrokkenen op een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van de kinderen die het betreft en daarop kritisch te blijven."

VWS

Internaten moeten altijd voldoen aan de wetgeving en veilig zijn voor kinderen, zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een reactie. VWS gaat bij Bureau Jeugdzorg Rotterdam informeren hoe het zit met hun betrokkenheid bij moskee-internaten in die stad.
Er zijn onder meer moskee-internaten in Arnhem, in Utrecht, Breda en Amsterdam. Alleen al in Rotterdam zijn, voor zover bekend, drie moskee-internaten en is een vierde in oprichting. Een ervan, in het zuiden van de stad, is een illegaal meisjesinternaat. De moskee laat er illegaal vijftig meisjes op zolder wonen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.