Universiteit Utrecht onderzoekt omwonenden veestallen

UTRECHT - De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de invloed die intensieve veehouderij heeft op de
gezondheid van omwonenden.
Ongeveer 28.000 Brabanders en Limburgers ontvangen binnenkort een vragenlijst over hun gezondheid en eventuele luchtwegklachten. De vragenlijst is de eerste stap van een vervolgstudie naar de gezondheidseffecten van de intensieve veehouderij.
Als de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken in Den Haag definitief akkoord gaan worden 3000 deelnemers bovendien uitgenodigd voor een blaastest en bloedonderzoek.
De blaastest en het bloedonderzoek moeten uitwijzen of mensen die in de buurt van veestallen wonen besmet zijn met bacteriën uit de veehouderij. Projectleider Dick Heederik bij instituut IRAS van de Universiteit Utrecht heeft dat dinsdag gezegd.
Het onderzoek is een vervolg op metingen en een analyse van huisartsgegevens die IRAS eerder in Brabant en Limburg uitvoerde. "Het verschil is dat we nu zelf mensen gaan onderzoeken. We verwachten veel hardere conclusies te kunnen trekken", zegt Heederik.
Destijds constateerde IRAS op vijf meetpunten in bevolkt gebied in de buurt van koeien, varkens en kippen significant hogere concentraties bacteriën. In de nabijheid van bedrijven met geiten en
kippen komt longontsteking vaker voor, ontdekten de onderzoekers.
De metingen zijn nadien doorgegaan. Het totale vervolgonderzoek gaat minimaal twee jaar duren en kost in totaal 2,4 miljoen euro. Het Astma Fonds levert een bijdrage. Ook heeft de Universiteit Utrecht samen met het NIVEL en RIVM rijkssubsidie aangevraagd.
De Gezondheidsraad komt deze maand met een advies over de veehouderij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.