WOII-sieraden terug naar Amersfoortse nabestaanden

AMERSFOORT - Bert Manasse uit Amersfoort krijgt woensdagmiddag van burgemeester Lucas Bolsius een potje met sieraden terug. Het glazen potje is in de Tweede Wereldoorlog door zijn Joodse familieleden verstopt in hun woning, die toen tussen de Westsingel en de Hellestraat stond.
Het potje met sieraden kwam onlangs tevoorschijn bij archeologisch onderzoek op die plek. Gewoonlijk zijn archeologische vondsten eigendom van de gemeente. In dit geval was de relatie tussen de vondst en de voormalige bewoners van die plek zo duidelijk, dat het Amersfoortse college besloot om een uitzondering te maken.
In het met watten opgevulde potje zitten volgens de gemeente onder andere horloges en ringen die in de eerste decennia van de vorige eeuw in de mode waren.
Nadat het kleinood was opgegraven bleek uit onderzoek in het gemeentelijk archief dat de familie Manasse voor, tijdens en nog na de oorlog in het verdwenen pand heeft gewoond. Kennelijk zijn de verstopte kostbaarheden nooit teruggevonden, aldus de gemeente.

Amersfoortse familie krijgt sieraden na 70 jaar terug
Gevonden sieraden terug bij Amersfoortse familie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.