Agnes Jongerius wordt onderzoeker bij UU

UTRECHT - Voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius wordt onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. Dat maakte ze bekend in het radioprogramma Twee Dingen van Omroep MAX. Ze heeft deze week de sleutel van haar werkkamer gekregen.
De in De Meern geboren Jongerius gaat aan de slag bij het jonge kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving van de universiteit. Ze gaat onderzoeken hoe burgers beter betrokken kunnen worden bij Europese vraagstukken. Daarvoor gaat ze samenwerken met Utrechtse bestuurskundigen, juristen en historici.
De 52-jarige Jongerius begon haar loopbaan bij de Vervoersbond FNV en bekleedde sinds 1990 diverse bestuursfuncties bij de vakcentrale FNV, waar ze in 2005 werd gekozen als voorzitter. In juni trad ze na interne strubbelingen af. In de jaren daarvoor werd haar grote macht toegedicht. Zo riep Opzij haar in 2009 nog uit tot de meest invloedrijke vrouw van Nederland.
De keuze voor de universiteit komt niet helemaal als een verrassing. Agnes Jongerius woont in Utrecht en heeft altijd gezegd dat ze op de fiets naar haar werk zou willen. Bovendien heeft ze zelf sociaal-economische geschiedenis in Utrecht gestudeerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.