Utrecht pakt uitkeringsfraudeurs harder aan

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat mensen die frauderen met hun uit uitkering harder aanpakken. Vanaf 1 januari gaat de boete omhoog en de Utrechtse fraudeurs hoeven dan ook niet meer te rekenen op schuldhulpverlening van de gemeente.
Uitkeringsgerechtigden komen vaak in de problemen als ze frauderen en een boete moeten betalen. Tot nu toe konden ze daarvoor weer aankloppen bij de gemeente, die dan een schuldhulptraject startte, maar dat is met ingang van 1 januari afgelopen, aldus de gemeente.
De betrapte fraudeurs kunnen er nog wel terecht voor advies en een workshop over omgaan met geld. De maatregel geldt alleen voor zware fraudeurs. Als het gaat om kleine overtredingen, zoals ongemeld op vakantie gaan, kan de gemeente andere maatregelen nemen.

FRAUDEWET

Vanaf volgend jaar geldt de nieuwe landelijke Fraudewet en de wet Huisbezoeken, die instanties het recht geeft te controleren bij mensen die een uitkering krijgen.
De uitkeringsgerechtigde moet zo'n huisbezoek toestaan, want weigeren heeft ook gevolgen voor de uitkering.
De stad roept mensen die frauderen met hun uitkering op om zich nog veel 31 december te melden, voordat de nieuwe sancties ingaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.