Bouw Waterliniemuseum start volgende week

BUNNIK - Het startsein voor de bouw van het Nationale Waterliniemuseum is uitgesteld. Eigenlijk zou het deze week zijn, maar het wordt aanstaande maandag. Op de bouwlocatie, Fort Vechten bij Bunnik, staan nog een paar bomen in de weg. Het museum wordt deels ondergronds en moet eind 2014 klaar zijn.
Fort Vechten, zichtbaar vanaf de snelweg A12, was een van de grootste forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De verdedigingslinie, die van 1915 tot medio 1940 dienst deed, is bestempeld tot nationaal cultuurhistorisch erfgoed.
Fort Vechten moet het landelijk informatiecentrum van dit militaire bouwwerk worden. Er zijn ook plannen voor de vestiging van een nationaal vleermuizencentrum op het fort.
In het museum wordt onder meer een liniemaquette van ruim 50 meter gebouwd. Bezoekers kunnen daarop zelf gebieden onder water zetten. "Dat was namelijk het geheime wapen van de linie: via sluisjes werd land onder water gezet. De vijand wist niet waar plassen, sloten en andere diepten onder water zaten, zodat een heel leger ineens in de diepte kon verdwijnen", aldus de provincie.
De bouw van het museum kost ongeveer 18 miljoen euro. Het bovengrondse gedeelte krijgt het uiterlijk van een waterloopkaart, een kaart waarop je kunt zien waar water stroomt en hoe diep het is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.