Psychologisch onderzoek Monique S.

UTRECHT - De rechtszaak tegen de van fraude verdachte advocate Monique S. uit Soesterberg wordt uitgesteld tot een rapportage van haar psycholoog is afgerond. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag tijdens een regiezitting besloten.
S. wordt verdacht van miljoenenfraude. Volgens justitie zou de Haagse advocate tussen 2008 en juni dit jaar zes bedrijven hebben opgelicht en haar cliënten ruim 5 miljoen euro afhandig hebben gemaakt. Kort na haar arrestatie in juni bekende S. fraude te hebben
gepleegd.

ONDERZOEK

Haar advocaat, Theo Hiddema, sluit niet uit dat S. lijdt aan een 'hevige gemoedsaandoening' en vroeg daarom een onderzoek aan. "S. had een kerngezonde praktijk tot zij plotseling overging tot deze kamikazeacties. Ze had kunnen weten dat dit aan het licht zou komen."
De raadsvrouw werd in juni dit jaar opgepakt op verdenking van valsheid in geschriften, witwassen en verduistering. Ze zou cliënten grote bedragen hebben laten overmaken door valse gerechtelijke stukken van onder meer de Raad van State op te stellen waarin zij
werden verzocht geld in een depot te storten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kreeg S. zo miljoenen op haar rekening gestort.

SIERADEN

Ook drukte ze ruim 130.000 euro aan sieraden achterover van een juwelier uit Krimpen aan den IJssel. Ze deed zich voor als koper maar kwam nooit met het geld over de brug. Een van de gedupeerden, woonstichting Casade uit Waalwijk, deed aangifte nadat de stichting voor 1 miljoen euro zou zijn opgelicht.
De zaak kwam in maart aan het rollen nadat medewerkers van S. melding maakten bij de deken, waarna tuchtrechtelijk onderzoek werd ingesteld naar haar advocatenkantoor.

VAN HAL SCHEFFER

De advocate was getrouwd met PVV-Statenlid in Utrecht, Jos van Hal Scheffer. Hij pleegde in juli zelfmoord, een maand nadat de affaire aan het licht kwam. Zijn lichaam werd door een wandelaar in een bos in Zeist gevonden, een paar kilometer van hun villa in Soesterberg. Begin juni had hij naar aanleiding van de zaak zijn ontslag ingediend als Statenlid.
Naar verwachting zal de zaak in februari of maart in een extra pro-formazitting worden hervat. Het OM zal dan op basis van de het psychologisch rapport bepalen of de tenlastelegging zal worden aangepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.