RAVU mag omstreden rooster invoeren

PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse ambulanceorganisatie RAVU mag het omstreden nieuwe dienstrooster invoeren. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht donderdag besloten.
De ambulanceorganisatie wil anders gaan inroosteren, maar dat is de werknemers in het verkeerde keelgat geschoten. Vanwege nieuwe CAO-afspraken loopt het personeel namelijk veel onregelmatigheidstoeslag mis en dat kost mensen tot 400 euro per maand.
De RAVU verzorgt binnen de provincie Utrecht alle ritten van ambulances en heeft naar eigen zeggen vooral op zaterdagen en in de avondspits een probleem. Dan zouden aanrijtijden te lang zijn. Bovendien zou het nieuwe rooster gezonder zijn voor het personeel.
De rechter oordeelt nu dat de RAVU 'zwaarwegende bedrijfsorganisatorische en bedrijfssociale redenen' heeft om het nieuwe rooster in te voeren en geeft RAVU nu toestemming het per 1 januari 2013 in te voeren.
Wel wil de kantonrechter dat de ambulanceorganisatie zich inspant om de onregelmatige diensten zoveel mogelijk te verdelen onder de werknemers. Op die manier moet het maandelijkse verschil in onregelmatigheidstoeslag beperkt blijven en moeten de werknemers hun rekeningen elke maand gewoon kunnen betalen. Als dat niet lukt, vertrouwt de kantonrechter er op dat de RAVU te hulp schiet, bijvoorbeeld door het geven van een voorschot.
De ondernemingsraad is teleurgesteld over de uitspraak van de rechter. Begin volgende week overlegt de OR met de bestuurder van de RAVU en beslist daarna over eventuele vervolgstappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.