Effect preventie ter discussie

UTRECHT - Bestaande preventieprogramma's, zoals de griepprik, het uitstrijkje en de borstkankerscreening hebben geen optimaal effect. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL in Utrecht.
Ook zogenoemde leefstijlprogramma's voor bijvoorbeeld rokers of te dikke mensen werken niet altijd even goed volgens het NIVEL. Niet iedereen doet mee en deelnemers haken te vaak af. Zeker bij programma's die de leefstijl van mensen moeten veranderen, is meer nodig dan alleen de wil om mee te doen.
"Het vraagt heel veel inzet en doorzettingsvermogen van degene die het betreft en die heeft daar ondersteuning bij nodig", zegt Joke Korevaar van het NIVEL. "Zowel van de kant van de aanbieders, dus de zorgverleners, de fysiotherapeut, de diëtiste en ook de hele maatschappij moet daar meer op ingericht zijn."
Het gezondheidsinstituut pleit voor een maatschappelijk debat over preventie. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bijna de helft van de bevolking vindt dat de zorgpremie van mensen die ongezond leven, omhoog moet kunnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.