Eis: huisbaas Vloet zeven maanden de cel in

UTRECHT - De beruchte Utrechtse huisbaas Wim Vloet moet in totaal zeven maanden de gevangenis in als het aan justitie ligt.
De 77-jarige man uit Doorn, die tientallen panden bezit, stond donderdagmiddag onder meer terecht voor het bedreigen van huurders en het mishandelen van een controleur van de gemeente. Ook wordt Vloet ervan beschuldigd dat hij post heeft verduisterd en de Utrechtse wethouder Isabella in een brief heeft beledigd.

ZEVEN MAANDEN IN TOTAAL

Justitie eiste negen maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Het OM wil daarnaast dat de man de drie maanden gaat uitzitten die hem eerder voorwaardelijk waren opgelegd voor bedreiging van een huurder. "Vloet heeft maar één belang en dat is zijn eigen belang. En daar is Utrecht wel een beetje klaar mee", zei de officier van justitie.

PATROON

Volgens het OM is er sprake van een patroon in het gedrag van Vloet. Naast de celstraf werd een proeftijd van drie jaar geëist. Vloet is al vaker veroordeeld en kreeg toen boetes en werkstraffen. Reclassering adviseert nu geen werkstraf.

'DE OREN WASSEN'

Over de huurders zei Vloet donderdagmiddag dat hij ze 'de oren wilde wassen'. De rechtszaak tegen hem noemde hij 'allemaal poppenkast'. "Naar de huurcommissie stappen is niet loyaal. In de hitte van de strijd zeg je dan bepaalde dingen. Oorlog betekent nu eenmaal flink in het rondschieten", aldus de huisjesmelker voor de rechtbank Utrecht.

'HOMO-FLIKKER'

Vloet zou een van zijn huurders hebben uitgescholden voor homo-flikker. In een brief noemde hij de Utrechtse wethouder Isabella en zijn ambtenaren 'nazi-hufters' en 'maffia'. Vloet zou tegen een van zijn huurders hebben gezegd dat hij hem zou omleggen. "Soms moet je dingen fors neerzetten", zei hij daarover.
Vloet kon een glimlach niet onderdrukken toen de rechter de beledigingen herhaalde. Hij noemde het 'standaarduitdrukkingen die je gebruikt in het leven.' Dat er sprake zou zijn van mishandeling van een controleur van de gemeente (rode striemen op arm) betitelde hij als 'overdreven'.

STOPPEN

Vloet zei daarnaast dat de gemeente hem wil 'leegpersen'. "Ik doe zaken op mijn manier. Mijn leeftijdgenoten zitten bibberend in een bejaardenhuis. Ik zit nog vol in het leven." Desondanks wil de man grotendeels stoppen met het verhuren van kamers aan studenten 'vanwege de generatiekloof'. Alleen een pand in de Voortstraat blijft hij verhuren aan studenten van het USC. Met hen zou Vloet op goede voet leven. Zo bezoekt hij er jaarlijks een borrel.
De uitspraak is over twee weken.

Celstraf geëist tegen huisbaas Vloet
Celstraf geëist tegen huisbaas Vloet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.