Gemeente veroordeeld voor fataal ongeluk 'bobbelweg'

TIENHOVEN - De gemeente Stichtse Vecht is veroordeeld voor het dodelijk ongeluk op de Nieuweweg in Tienhoven. De eis van justitie, een boete van 22.500 euro, waarvan 7500 euro voorwaardelijk, werd vandaag overgenomen door de rechtbank.
Het asfalt van de Nieuweweg (ook wel 'bobbelweg' genoemd) was op diverse plaatsen door boomwortels omhoog gedrukt. Twee vrouwen op een motor, Mounia Pravisani en haar bijrijder Andjenie Sadhoe, gingen daardoor drie jaar geleden onderuit. Vervolgens kwamen ze onder een vrachtwagen.
De rechter stelt dat de gemeente de boomwortels al eerder weg had kunnen halen, omdat er vaker over de weg geklaagd was. Bovendien was er een maand eerder al een motorrijder onderuit gegaan. Ook had er al een snelheidsbeperking kunnen gelden en was er geen afzetting bij het kapotte wegdek, oordeelde de rechter.
Het is bijzonder dat een gemeente wordt veroordeeld voor dood door schuld. Voor zover bekend is het de tweede keer. De gemeente Utrecht gebeurde het eerder nadat in 2001 een brandweerman verdronk tijdens een duikoefening.

OPSTAPPEN

Vanavond komt de raad van Stichtse Vecht bij elkaar om over de veroordeling te praten. Bernard Tomlow, advocaat van de familie van één van de slachtoffers en tevens haar pleegvader, vindt dat burgemeester Van 't Veld moet opstappen. Zij is de enige die nog in het college zit dat in 2009 verantwoordelijk was voor het slechte wegonderhoud. Ook de familie beraadt zich op verdere stappen. Tomlow sluit een civiele rechtszaak niet uit.

MOTORRIJDERS BLIJ

De Motorrijders Actie Groep noemt de uitspraak uniek. "Bij mijn weten is het de eerste keer dat een gemeente is veroordeeld voor nalatigheid bij het wegwerken van achterstallig onderhoud. Het is absoluut een keerpunt", aldus Dolf Willigers van de actiegroep die bij de uitspraak aanwezig was. "We hopen dat wegbeheerders voortaan eerder in actie komen." Willigers verwacht dat de gemeente in hoger beroep gaat.
Bij het meldpunt van de Motorrijders Actie Groep komen jaarlijks circa 100 tips en klachten binnen over slecht onderhouden wegen, vorstschade en grind in bochten.

VRAAGTEKENS VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zet vraagtekens bij het feit dat gemeenten kunnen worden vervolgd voor dit soort zaken. "Het is een vrij principiële zaak", aldus een woordvoerster.
"De uitspraak is in strijd met een eerdere uitspraak van de Hoge Raad dat overheden niet vervolgd kunnen worden bij exclusieve bestuurstaken, zoals wegenonderhoud." Ze voegde eraan toe dat de VNG het vonnis nog niet heeft kunnen bestuderen en ook niet inhoudelijk reageert op veroordeling en feiten.

Uitspraak van de rechter
Reactie advocaat Tomlow
Terugblik op de kwestie bobbelweg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.