Noodkreet Huis Doorn aan politiek Den Haag

DOORN - Een delegatie van museum Huis Doorn heeft dinsdag Tweede Kamerleden om hulp gevraagd. In Den Haag boden ze een petitie aan die was ondertekend door 6000 sympathisanten.
Het museum in het kasteeltje waar de Duitse keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog ging wonen en tot zijn dood in 1941 verbleef, dreigt te moeten sluiten vanwege een halvering van de subsidie.
Het museumbestuur begrijpt dat de overheid moet bezuinigen, maar vraagt zich af wat Nederland heeft aan een museum dat niet open kan zijn voor publiek. "We hopen dat de Kamer de korting op de subsidie ongedaan kan maken of dat er een periode van vier jaar komt waarin wij op eigen benen kunnen komen te staan", zegt Herman Sietsma van het museum.
De Kamer debatteert komende maandag met staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur) over de cultuurplannen van dit kabinet. De bezuiniging op Huis Doorn is overigens nog een besluit van de vorige staatssecretaris, Halbe Zijlstra.
Met een ruime halvering van de subsidie (van 441.000 naar 212.000 euro) zou het museum naar eigen zeggen genoeg geld over hebben voor het behoud van de collectie, maar geen geld meer voor openstelling voor bezoekers. Sietsma ziet mogelijkheden om nieuwe inkomsten of subsidies te werven, maar heeft daar wel een aantal jaar voor nodig.
Hij heeft ook contacten met Vlaanderen en Duitsland voor samenwerking. Nederland was neutraal in de Eerste Wereldoorlog en Huis Doorn is een van de weinige plekken in Nederland waar nog iets van die oorlog tastbaar is.

Noodkreet Huis Doorn aan Kamerleden
Noodkreet Huis Doorn aan Kamerleden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.