Wolfsen geeft opheldering over asbestmelding Mitros bij 112

UTRECHT - Burgemeester Wolfsen heeft tijdens een raadscommissievergadering over de asbestaffaire verteld wat er gezegd is in het veelbesproken telefoontje van Mitros naar 112. Deze melding leidde tot de grootschalige evacuatie in Kanaleneiland, die achteraf niet nodig bleek.
Volgens Wolfsen zei een medewerker van Mitros tegen 112 dat er sprake was van een asbestcalamiteit en dat de hele omgeving besmet was geraakt. Vervolgens vroeg Mitros om doorverbonden te worden met een ambtenaar van de piketdienst Openbare Orde en Veiligheid (OOV). De medewerker van Mitros meldde vervolgens dat er 48 woningen besmet waren geraakt. Dat bleek later onjuiste informatie.
De 112-centralist vroeg vervolgens wat het acute gevaar was. Mitros zei daarop dat er al vijf mensen uit hun huis waren geplaatst en dat er nog 43 anderen hun huis moesten verlaten.
Verder meldde de medewerker dat er sprake was van spuitasbest en zei erbij dat dat nog veel gevaarlijker is dan gewoon asbest. Het zou liggen op vensterbanken, balkons en garages en zijn uitgewaaid. De Mitros-medewerker zei erbij dat ook de omgeving besmet was geraakt.
Wolfsen gaf donderdag toe dat de crisisorganisatie onvoldoende heeft gefunctioneerd en dat betreurt hij ten zeerste. De raad sluit zich aan bij het onderzoeksrapport van de commissie Jansen waarin onder meer staat dat de bewoners van Kanaleneiland niet centraal hebben gestaan tijdens de asbestcrisis deze zomer. Partijen vragen zich af of de gemeente niet had moeten ingrijpen toen bleek dat Mitros de crisis niet aankon.

D66

D66 zegt dat Mitros zich moet schamen voor het feit dat huurders weken zonder fatsoenlijk sanitair moeten wonen.

PVDA

De PvdA zet vooral vraagtekens bij het dereguleren van de asbestsanering. De ellende is volgens de sociaal-democraten ontstaan doordat de markt te veel vrijheid kreeg.

LU

Leefbaar Utrecht vindt dat het ontbreekt aan professionaliteit in de gemeentelijke crisisorganisatie. LU vroeg om opheldering 112-telefoontje.

SP

De SP richt zijn pijlen op burgemeester Wolfsen. De partij vindt dat het in Kanaleneiland

'gruwelijk mis' is gegaan.

GL

GroenLinks is in de wandelgangen behoorlijk kritisch op burgemeester Wolfsen. De schriftelijke antwoorden van het college van vorige week waren niet zoals de partij had gehoopt. GL wil dat de burgemeester tijdens de commissievergadering donderdagmiddag met harde beloftes komt voor het verbeteren van de crisisorganisatie. Als de burgemeester dat niet doet sluit GroenLinks een pittig debat volgende week donderdag niet uit. Als het zo ver zou komen, dan komt de positie van de burgemeester serieus in gevaar.

OPVALLEND

Tijdens de commissievergadering was er ook een opvallend incident. PvdA-raadslid Marleen Haagen bleek de inhoud van een belangrijk rapport niet te kennen. Dat leidde tot ergernis bij de andere fracties. Een raadslid van CDA wierp het betreffende rapport op de desk van de PvdA. PvdA-fractievoorzitter Ruben Post was daarvan niet gediend, hij wierp het rapport terug door de zaal in de richting van de CDA'er.

Raadscommissie bespreekt asbestaffaire

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.