Robbertsen is allerlaatste commissaris van Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse commissaris van de Koningin Roel Robbertsen wordt niet opgevolgd. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil geen vervanger voor hem, met het oog op de ophanden zijnde provinciefusie tussen Utrecht, Flevoland en Noord-Holland.
Plasterk wil dat die fusie in 2015 een feit is. Robbertsen stopt volgend jaar juni. Voor hem komt alleen nog een waarnemer. Dat maakte de minister vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

SUPERPROVINCIE

Plasterk gaat de komende maanden in overleg met betrokkenen in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland over een fusie van de eerste Nederlandse 'superprovincie'. Die moet er in 2015 zijn, zodat inwoners bij de Provinciale Statenverkiezingen in dat jaar in hun nieuwe provincie kunnen stemmen. Een nieuwe commissaris benoemen voor een periode van 6 jaar heeft daarom weinig zin, meent Plasterk.
In het regeerakkoord schreven VVD en PvdA al dat ze toe willen naar vijf landsdelen, in plaats van de huidige twaalf provincies. Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten in deze kabinetsperiode al samengaan. De fusie is ook van belang voor de nieuwe Eerste Kamer, die op basis van de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 wordt samengesteld.

BESTUURLIJKE DRUKTE

Plasterk: "Dit is de schaal waarop we problemen kunnen aanpakken. De provincie gaat over ruimtelijke ordening, verkeer, planning van hoe je het stedelijk gebied inricht. En dan ligt eigenlijk een grensje tussen Almere en Amsterdam niet voor de hand. Het is echt veel beter om met zo min mogelijk bestuurlijke drukte op de beste manier het land te besturen."
De PvdA-minister denkt dat de fusies kunnen plaatsvinden "met behoud van de eigenheid" in afzonderlijke streken. "Mensen hechten aan goede dienstverlening, meer dan aan waar het provinciehuis staat. Dat denken bestuurders soms, maar voor mensen is van belang dat er goed bestuurd wordt. We kunnen zo efficiënter zorgen dat de belangen van de burger worden behartigd." In een sterke regio kunnen ook de belangen van het bedrijfsleven beter worden vertegenwoordigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.