Aantal drankrijders in tien jaar bijna gehalveerd

UTRECHT - Het aantal drankrijders in het weekend is bijna gehalveerd vergeleken met tien jaar geleden. Het gemiddelde percentage bedroeg vorig jaar 2,4 procent, net zoveel als het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Volgens het departement is er wel een verschuiving te zien. Het aantal automobilisten dat na een bezoek aan familie of vrienden met een slokje teveel op achter het stuur plaats neemt, steeg van 17 procent in 2008 naar 23 procent in 2011. Het aantal overtreders dat uit horecagelegenheden kwam daalde, van 57 procent in 2008 tot 50 procent in 2011.
De Bob-campagne wordt daarom in de wintermaanden speciaal ingezet op automobilisten die bij vrienden of familie op bezoek gaan. Ook zij moeten afspreken dat er iemand rijdt die niet heeft gedronken. De campagne bestaat onder meer uit spotjes voor radio en tv en borden
langs de snelweg.
Uit de cijfers van het ministerie blijkt dat mannen vaker met te veel drank op rijden dan vrouwen. In de leeftijdscategorie van 35 tot 49 jaar zijn de meeste overtreders te vinden. Regionaal gezien werden vorig jaar de meeste overtredingen geconstateerd in Noord-Brabant
(3,5 procent) en Noord-Holland (3 procent). Utrecht doet het een stuk beter (1,8 procent), al blijven ook hier met name de provinciale wegen een punt van zorg.
Rijden onder invloed is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Jaarlijks is bij 1 op de 5 ongelukken alcohol in het spel. Dat kwam vorig jaar neer op zo'n 130 doden en 4000 ernstig gewonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.