RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Den Besten: "Nooit Haagse ambities gehad"

1/1
UTRECHT - De Utrechtse wethouder en locoburgemeester Rinda den Besten (39) vertrekt. Ze wordt voorzitter van de PO-raad, de koepelorganisatie voor het basisonderwijs.

Den Besten verlaat de politiek dus en dat komt voor velen als een verrassing. De verwachting was dat ze ooit wel naar het Binnenhof zou vertrekken, maar in een interview met RTV Utrecht zegt de politica zelf dat ze die ambitie nooit heeft gehad.

Den Besten was een van de gezichtsbepalende politici van de stad en de langstzittende wethouder. In maart 2002 werd ze gemeenteraadslid in Utrecht en in 2005 lijsttrekker voor de lokale PvdA-fractie.

Tussen 2006 en 2010 had ze als wethouder jeugd, onderwijs en volksgezondheid in haar portefeuille. Ze was toen ook wijkwethouder voor Ondiep, Overvecht en Zuilen-Oost.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was ze verantwoordelijk voor sociale zaken, werkgelegenheid, inburgering, jeugd en sport. Ook was ze weer locoburgemeester en wijkwethouder Overvecht.


TRAPONGELUK EN TOURSTART

Den Besten had in 2006 als locoburgemeester de touwtjes in handen tijdens het fatale trapongeluk op de Oudegracht. Burgemeester Brouwer was toen afwezig.

De in Woudenberg opgegroeide politica maakte zich onder meer sterk voor een Tourstart in Utrecht en het European Youth Olympic Festival 2013.

In de zomer van 2007 kreeg ze een licht herseninfarct tijdens haar zwangerschap, waarna ze een tijd uit de roulatie was.


REACTIES

Op het stadhuis komt het vertrek van Den Besten als een verrassing. Velen noemen het een verlies voor de stad. Utrechter Jeroen Wielaert, met wie Den Besten voor de start van de Tour de France lobbyde, is eveneens vol lof. "Ze is een voorbeeld van een moderne bestuurder, no-nonsense en recht door zee."

De Algemene Ledenvergadering van de PO-Raad besluit op 22 januari over de voordracht van Den Besten. De politica zal het Utrechtse college begin februari verlaten, waarna ze, als ze wordt benoemd, per 1 april aan de slag gaat als voorzitter van de PO-raad.

Een opvolger voor Den Besten is nog niet gevonden. De PvdA moet zich daarover nog buigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht