Trimbos: let op alcoholverslaving tijdens feestdagen

UTRECHT - Het Trimbos-instituut in Utrecht waarschuwt voor overmatig alcoholgebruik met de feestdagen. Dan wordt alcoholverslaving vaak ook duidelijk, zegt het instituut. In een campagne wordt de omgeving gevraagd goed op te letten.
"December is voor de omgeving van verslaafden een lastige tijd. Het is immers geaccepteerd om tijdens de feestdagen te drinken of zelfs veel te drinken. En dan vlieg je als verslaafde vaak uit de bocht", zegt projectleider Nathalie Dekker van de Alcohol en Drugs Infolijn van het Trimbos-instituut
Na de feestdagen komt de bezinning. "De informatielijn wordt in januari meer dan in andere maanden gebeld, dat zien we ieder jaar terug in de cijfers."

VERSLAVING

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2009 bleek dat ongeveer 10 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder een zware drinker is, dat wil zeggen dat er op één of meer dagen per week minstens zes glazen alcohol wordt gedronken.
Aanvaardbaar alcoholgebruik is volgens het Trimbos maximaal één glas per dag voor vrouwen en twee glazen voor mannen.

BEWUST

Het goede nieuws is volgens Dekker dat meer mensen zich bewust zijn van hun alcoholgebruik. "Onder de meeste groepen is het alcoholgebruik de laatste jaren iets afgenomen."
"Vorig jaar viel het me op dat ik van veel kanten hoorde dat mensen na 1 januari of tijdens de vastenperiode tijdelijk geen alcohol dronken", zegt Dekker. "Ontzettend nuttig, want je wordt dan met je neus op de feiten gedrukt in hoeverre je gewend bent aan drinken. En het spaart ook nog eens flink wat geld uit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.