"Sjoerd Swane probleemloos naar buitenland"

MAARSSEN - Voormalig VVD-bestuurder Sjoerd Swane uit Maarssen kon ongestoord naar het buitenland afreizen terwijl de rechter hem had veroordeeld tot twee jaar celstraf. Dat stelt RTL Nieuws na een onderzoek naar de zogeheten signaleringslijst.
Swane werd bij verstek veroordeeld wegens corruptie, fraude en valsheid in geschrifte voor het aannemen van steekpenningen van bevriende projectontwikkelaars. Maar de voormalige bestuurder is met de noorderzon vertrokken en weet niemand waar hij zich bevindt.
Uit onderzoek van RTL Nieuws naar paspoortsignaleringen blijkt dat hij door het Openbaar Ministerie nooit op die lijst is gezet. Daarmee kan het OM voorkomen dat criminelen makkelijk naar het buitenland kunnen reizen om zo hun straf te ontlopen.

VERDACHTEN

Swane is nooit bij een rechtszitting over zijn daden geweest en is mogelijk al vertrokken voordat hij werd veroordeeld. Zijn paspoort heeft hij niet moeten inleveren. Het OM stelt dat het intrekken van het paspoort van verdachten niet kan, maar advocaten die RTL sprak, zeggen dat het wél mogelijk is volgens de wet.
Staatssecretaris Teeven wil dat het OM meer werk maakt van de signaleringslijst. Ook wil hij de wet aanpassen zodat vluchtende criminelen makkelijker aan de grens kunnen worden aangehouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.