"Houtense Twitteraar strafbaar na lekken kersttoespraak"

HOUTEN - Een Twitteraar uit Houten was strafbaar bezig toen hij maandagavond de kersttoespraak van de Koningin naar buiten bracht. Dat zegt een jurist op de website van de NOS.
Anne Jan Roeleveld lekte via zijn account Annejan88 de kersttoespraak van de Koningin een dag voor die werd uitgezonden op televisie. De Rijksvoorlichtingsdienst liet al weten niet blij te zijn met de actie van de Houtenaar.
Roeleveld ontdekte de toespraak door een paar getallen te veranderen in het webadres van een veel oudere video. De toespraak stond dus onbeveiligd op internet, hoewel de link niet openbaar was gemaakt.
De NOS sprak jurist Arnoud Engelfriet die gespecialiseerd is in internetrecht. Hij zegt dat het openen van een niet-openbare pagina in principe strafbaar is.
Volgens de internetjurist is het echter onwaarschijnlijk dat Roeleveld de cel in gaat: "de rechter kijkt ook naar de omstandigheden en er is nogal een verschil tussen het inbreken in een beveiligde databank en het raden van een voor de hand liggend getal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.