Provincie verliest kort geding asbestdwangsom

UTRECHT - De provincie Utrecht moet wel degelijk een dwangsom betalen voor iedere dag dat er nog teveel asbest in het oude Provinciehuis zit. Dat heeft de rechter vrijdagmiddag na een kort geding bepaald.
De provincie staat in het conflict lijnrecht tegenover de koper van het provinciehuis, projectontwikkelaar De Waal. Die wil het pand asbestvrij hebben om er studentenwoningen van te maken.
De provincie claimt dat het pand volgens afspraak asbestveilig is gemaakt. De Waal bestrijdt dat en stapte begin december naar de rechter. Die oordeelde dat de provincie de kankerverwekkende vezels beter moest opruimen en stelde de dwangsom van 66.000 euro per dag in.
De provincie vindt dat die rechter onvoldoende hoor en wederhoor heeft gepleegd en heeft hoger beroep ingesteld tegen die uitspraak. Om snel van de dwangsom af te komen, werd een kort geding aangespannen. Die heeft de provincie vandaag dus verloren.
De kort gedingrechter heeft wel gezegd dat De Waal het geld van de dwangsom achter de hand moet houden voor het geval hij het hoger beroep verliest. Het maximale bedrag dat de provincie zou moeten betalen, blijft op 1,9 miljoen euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.