VVD-leider weg om Rosenmöller-artikel

UTRECHT - De fractievoorzitter van de VVD in provinciale staten van Utrecht, Frits Barneveld Binkhuysen, heeft vanochtend zijn functie neergelegd. Ook heeft hij bij de commissaris van de koningin zijn vertrek uit provinciale staten aangekondigd.
Dit besluit volgde op een krantenartikel van vanochtend over de waarnemend commissaris van de koningin in Utrecht. Barneveld Binkhuysen deed daarin mededelingen over Paul Rosenmöller die in een vertrouwelijk overleg naar voren zou zijn geschoven door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Dat werd het statenlid flink kwalijk genomen, waarop hij besloot op te stappen.
Barneveld Binkhuysen ziet in dat hij de uitspraken niet had moeten doen. "Ik betreur dat ik hiermee onbedoeld schade heb toegebracht aan de procedure en de persoon Paul Rosenmöller."

BIJEENKOMST

Alle fractievoorzitters van provinciale staten hadden op 11 maart een bijeenkomst met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Die ging over de nieuwe waarnemend commissaris van de koningin. In deze vergadering pleitte de minister voor Paul Rosenmöller als opvolger voor de huidige commissaris Roel Robbertsen, die in juni met pensioen gaat.
De actie van Plasterk zette kwaad bloed bij provinciale staten omdat het gebruikelijk is dat de staten eerst gehoord worden door de minister voordat iemand wordt aangedragen. Barneveld Binkhuysen is de enige die zich in de Telegraaf over de kwestie uitlaat.

POTENTAAT

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vraagt zich op Twitter af hoe Plasterk het "in zijn hoofd haalt democratisch gekozen vertegenwoordigers in de Utrechtse Staten zo te schofferen". Ze noemt hem een "ongehoorde potentaat".
De Utrecht cdk-kwestie is maandag op politiek topniveau besproken door premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en de fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA). Dat gebeurde tijdens hun wekelijkse coalitieoverleg, bevestigen Haagse bronnen.
Maandag is ook een vertrouwenscommissie opgesteld die zich over de benoeming gaat buigen. Het gaat om een waarnemend commissaris omdat Utrecht, Flevoland en Noord-Holland in 2015 moeten fuseren.
De naam van Rosenmöller zingt al enkele weken rond als kandidaat voor de provincie Utrecht. Hij zat van 1989 tot 2003 in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Vanaf 1994 was hij fractieleider. Tegenwoordig werkt hij als programmamaker voor de IKON.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.