Utrecht wil meer coffeeshops

UTRECHT - Het huidige aantal van elf coffeeshops in de gemeente Utrecht is te weinig. Dat moeten er maximaal 17 zijn. Dat schrijft het college van B&W aan de gemeenteraad. De VVD noemt het nieuwe beleid een gemiste kans.
B&W willen voorkomen dat de huidige wietwinkels het te druk krijgen en dan voor overlast gaan zorgen. Het college denkt aan nieuwe coffeeshops aan de stadsrand en aan wietclubs. Méér dan 17 coffeeshops is volgens de gemeente ook niet nodig. Daarvoor zijn er niet voldoende gebruikers in de regio.
De regels voor de vestiging van een coffeeshop worden iets versoepeld. Een coffeeshop moet nu 250 meter van een school voor voortgezet onderwijs of een mbo zitten, maar die afstandseis vervalt voor alle andere soorten scholen en instellingen.
Volgens de gemeente is het niet bewezen dat scholieren meer gaan roken als er een coffeeshop in de buurt zit. Een blowverbod zien B&W niet zitten.
Er moet nog wel een flinke afstand tussen twee coffeeshops zitten, behalve als die aan de rand van de stad worden gevestigd. Het zoeken naar een nieuwe plek voor een coffeeshop wordt ook iets makkelijker, maar een wietwinkel mag niet openen in een woonstraat, schrijft het college aan de raad.

ONRUST

De VVD in de stad is teleurgesteld in de plannen. De partij vindt dat de gemeente te weinig rekening houdt met de onrust in sommige woonwijken. Ook zou de stad veel meer rekening moeten houden met de trend dat coffeeshops vooral als afhaalcentra worden gebruikt.
Verder zou Utrecht meer moeten doen om te voorkomen dat coffeeshops in handen vallen van criminelen, zegt de VVD. Daarover staat niets in de brief.
De gemeenteraad buigt zich waarschijnlijk in mei over de plannen van het college van B&W.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.