"NS kan zonder ontslagen 100 miljoen bezuinigen"

UTRECHT - De bezuinigingen bij de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht kunnen waarschijnlijk zonder gedwongen ontslagen worden doorgevoerd. Dat zegt NS-woordvoerder Eric Trinthamer tegen RTV Utrecht.
Volgens Trinthamer werken er relatief veel oudere mensen bij de NS, die volgens natuurlijk verloop zouden kunnen vertrekken. "Er is daardoor een grote kans dat er niemand met gedwongen ontslag hoeft."
Het spoorbedrijf wil de komende jaren 100 miljoen besparen door "slimmer te werken". De medewerkers zijn daar eerder deze week over ingelicht. De NS heeft vooral de ondersteunende diensten op de korrel en wil de bedrijfsvoering efficiënter en effectiever maken.

GEVOLGEN VOOR DE REGIO

Vakbondsbestuurder Roel Berghuis van FNV Spoor gelooft niet dat de NS zonder gedwongen ontslagen kan bezuinigen. Bovendien wijst hij op de gevolgen voor de regio Utrecht. Het merendeel van de arbeidsplaatsen waarin moet worden gesnoeid is namelijk in Utrecht. De bond wil in gesprek met de NS-directie en sluit op termijn acties niet uit.
Overigens is het gesteggel over banenverlies ook onderdeel van een steekspel tussen de NS en de vakbonden, zegt Berghuis. Op de achtergrond zijn op dit moment cao-onderhandelingen gaande. Belangrijkste onderwerp van die besprekingen is werkzekerheid.
"Het is niet toevallig dat de NS juist deze week het personeel inlichtte over reorganisaties binnen de ondersteunende diensten," aldus Berguis. "Wij maken als vakbond snel het rekensommetje: een besparing van 100 miljoen euro zou tot wel duizend banen kunnen kosten. De NS haast zich nu om te zeggen dat gedwongen ontslagen zullen uitblijven en dat is natuurlijk precies wat wij op dit moment willen horen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.