Familie verkoopt Oudewaterse touwfabriek

OUDEWATER - Het oudste familiebedrijf van Nederland is verkocht: Touwfabriek G. van der Lee in Oudewater. De grotere branchegenoot Hendrik Veder Group neemt het noodlijdende bedrijf over, waardoor de toekomst van de fabriek volgens beide partijen is gewaarborgd.
De Oudewaterse touwfabriek aan de Hekendorperweg werd in de zestiende eeuw opgericht en werd tot 1983 geleid door directe nazaten van Jan Pietersz van der Lee. Sindsdien waren er altijd familieleden bij betrokken als commissaris.
Touwfabriek G. van der Lee, dat de afgelopen 3 jaar met verlies draaide, blijft onder eigen naam opereren. De werkgelegenheid van de
11 medewerkers is door de koper gegarandeerd. Over de overnamesom doen partijen geen mededelingen.

VOC-SCHEPEN

Het bedrijf uit Oudewater begon 468 jaar geleden als fabrikant van ambachtelijke touwen voor de visserij en VOC-schepen. De maritieme sector is nog altijd klant van G. van der Lee, maar de hoogwaardige producten van natuurlijke en synthetische vezels vinden ook hun weg naar de offshore- en defensie-industrie. Zo gebruiken elite-eenheden van het Britse leger abseiltouwen die in Oudewater worden gemaakt.
"Het is een vreemd besef dat er na eeuwen een einde komt aan de betrokkenheid van onze familie, maar de andere kant is dat de deur
naar de toekomst is opengezet en dat geeft een goed gevoel", zei Saskia van der Lee. Zij behoort tot de dertiende generatie en was tot nu toe commissaris bij het bedrijf.
De nieuwe eigenaar Hendrik Veder Group, een deelneming van investeringsmaatschappij Active Capital Company uit Amsterdam,
levert staalkabels en andere hijs- en sleepmaterialen voor toepassing op land en zee. Het bedrijf, opgericht in 1800, is actief op de Europese markt en draait met 110 werknemers een jaaromzet van ongeveer 60 miljoen euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.