"Verbouwing Utrecht CS gevaarlijk voor blinden"

UTRECHT - De verbouwing van het Centraal Station in Utrecht is een ramp voor blinden en slechtzienden. Dat zegt de zeer slechtziende Ferry Molenaar uit Zeist. Hij kwam vorige week hardhandig in aanvaring met een stalen paal. Het gevolg: een flinke hoofdwond.
De botsing is volgens Molenaar veroorzaakt door de slechte bewegwijzering voor blinden op het station. De blindenribbels op de bestrating leiden tegen de stroom in, houden in het niets op, of zijn afgesleten dat ze met een geleidestok niet te voelen zijn.
Echt gevaarlijk is het voor Molenaar bij de trap naar perron 18b. Door werkzaamheden wordt het begin van de trapleuning afgeschermd door een houten plaat. "Als je dit niet weet, kunnen er hele rare dingen gebeuren", zegt de Zeistenaar.

DAGELIJKS

De problemen spelen al langer, maar zijn volgens Molenaar erger geworden door de verbouwing van het station. Situaties veranderen soms per dag en dat is voor blinden en slechtzienden erg lastig.
De Oogvereniging bevestigt dat de situatie op het station rommelig is. De belangenvereniging adviseert blinden en slechtzienden dan ook om de stationshal zoveel mogelijk te mijden. De tunnels die naar de perrons leiden zijn meestal veiliger. De Oogvereniging benadrukt wel dat ProRail in hun ervaring snel reageert op klachten.

KLACHT

Molenaar heeft de afgelopen maanden meerdere keren een klacht ingediend bij de instanties, maar ziet geen verandering. "Ik roep al tijden dat er een keer iets fout gaat en als dat dan gebeurt is de reactie 'hadden we maar iets gedaan', maar ik zie echt helemaal niets veranderen."
Een woordvoerder van ProRail laat weten het erg vervelend te vinden dat Molenaar zijn hoofd heeft gestoten. "We erkennen dat de situatie door de verbouwing niet ideaal is en zeker niet voor mensen met een beperking. We proberen er dan ook alles aan te doen om onveilige situaties zo snel mogelijk op te lossen."
De woordvoerder laat verder weten dat binnenkort weer met de Oogvereniging wordt gesproken over knelpunten op het station.

De blinde Ferry Molenaar loopt vast op Utrecht CS

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.