"Maximum ozb-stijging is fopnorm"

UTRECHT - De zogeheten macronorm die de stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) binnen de perken moet houden, is een 'fopnorm'. Dat stelt Vereniging Eigen Huis in Amersfoort.
In 2013 hebben gemeenten hun ozb met gemiddeld 3,86 procent laten stijgen, terwijl was afgesproken dat dat maximaal 2,76 procent mag zijn. "Zo heeft niemand er wat aan", zegt een woordvoerder van Eigen Huis. "Individuele gemeenten die de norm overschrijden worden daar niet officieel op aangesproken, maar gemeenten die zich netjes aan de afspraken houden krijgen desondanks commentaar vanwege het te hoge landelijke gemiddelde."
Omdat overschrijdende gemeenten door geen enkele instantie tot de orde worden geroepen, is het voor hen verleidelijk om volgend jaar opnieuw de regels te overtreden, vreest hij.
De vereniging vindt het jammer dat de oude situatie, waarin de provincies de gemeentelijke woonlasten in de gaten hielden, is verdwenen. "Die konden dan ook ophanden zijnde verhogingen van soms wel tientallen procenten verbieden." Volgens de zegsman heeft heeft bijvoorbeeld de gemeente Gemert-Bakel nu een ozb-verhoging van maar liefst 80 procent probleemloos kunnen doorvoeren.
Vereniging Eigen Huis vindt dat ook de ozb-waarde zelf op de schop kan. "Die is nu gebaseerd op de veronderstelde waarde van een huis. Dat is inefficiënt, want het levert veel discussie en dure taxaties op. Wij zien liever een soort 'ingezetenenheffing' die iedereen betaalt, niet alleen de huiseigenaren. Dat lijkt ons eerlijker."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.