Dieren doden voor onderwijs overbodig door donorcodicil

UTRECHT - Het is niet meer nodig om dieren te doden voor het onderwijs. Dat meldt Proefdiervrij.
Ruim twee jaar geleden begon Proefdiervrij samen met de Universiteit Utrecht een proef met het Dierdonorcodicil. Daardoor kon de universiteit voortaan in plaats van proefdieren overleden huisdieren gebruiken voor de anatomiepractica.
De Universiteit Utrecht heeft jaarlijks ongeveer 340 dieren nodig voor praktijklessen. Die worden inmiddels allemaal gedoneerd door baasjes uit Utrecht en omgeving. Dat betekent dat het niet meer nodig is om speciaal voor die lessen dieren te fokken of aan te kopen.
Er komen zelfs zoveel overleden huisdieren binnen, dat Proefdiervrij en de Universiteit Utrecht met zeven andere onderwijsinstellingen een samenwerkingsverband zijn begonnen. Leerlingen van onder meer de Technische Universiteit Eindhoven, Inholland Delft en de Hogeschool Utrecht kunnen ook op de universiteit terecht voor praktijkoefeningen.
Het Dierdonorcodicil werd in 2010 in het leven geroepen om het aantal proefdieren in het onderwijs terug te dringen. Voor studies als geneeskunde, diergeneeskunde, biologie, tandheelkunde en biomedische wetenschappen worden tijdens practica proefdieren gebruikt. De dieren werden hiervoor speciaal gefokt en gedood.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.