Lichtkunst schijnt op Domtoren, viering Vrede van Utrecht begonnen

UTRECHT - Koningin Beatrix heeft met het ontsteken van een lichtkunstwerk in de Domtoren het startsein gegeven voor de viering van de Vrede van Utrecht. In het bijzijn van onder meer prins Willem-Alexander en prinses Máxima schakelde ze het laatste kunstwerk in de permanente avondwandelroute Trajectum Lumen in.
Het was het laatste openbare optreden van Beatrix in Utrecht als koningin. Zeker 2.000 Utrechters drongen samen op het Domplein, toen ze op het balkon van het Academiegebouw verscheen. Burgemeester Aleid Wolfsen doorbrak het protocol door de koningin op het balkon uitvoerig te prijzen voor haar verdiensten. Het publiek zong haar daarna spontaan toe met "Bea bedankt, Bea bedankt!"
Na het ontsteken van het lichtkunstwerk speelde de stadsbeiaardier in de Domtoren een nieuwe compositie gebaseerd op de Utrechtse klassieker 'Utereg me stadsie'. Veel toehoorders zongen het lied uit volle borst mee.

UTRECHTSE STADHUIS

Het is precies 300 jaar geleden dat in het Utrechtse stadhuis vrede werd gesloten tussen Europese landen, die elkaar daarvoor wereldwijd hadden bevochten. Daar wordt de komende tijd uitgebreid bij stilgestaan in de stad.
De viering begon donderdagmiddag al officieus toen de eerste herdenkingsmunt van de Vrede van Utrecht werd geslagen. Het is de allerlaatste munt met koningin Beatrix erop. Op het Domplein dansten daarna 1000 kinderen die samen het wapen van de Vrede van Utrecht vormden.

JANINE JANSEN

Het openingsconcert 's avonds in de Domkerk was een besloten optreden van violiste Janine Jansen en haar vader Jan Jansen, de voormalige Domkerkorganist. Verder opende minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken een tentoonstelling over de Vrede in het Centraal Museum.
Burgemeester Wolfsen onthulde in het stadhuis een schilderij dat de Vrede moet voorstellen. Woensdag werd op de gevel aan de grachtzijde al een grote foto onthuld met daarop tientallen Utrechters die de historische onderhandelingen van 1713 uitbeelden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.