Duitse overname Douwe Egberts dichterbij

UTRECHT - Het Duitse investeringsfonds J.A.B. heeft een bod uitgebracht op D.E. Master Blenders in Utrecht. De directie steunt het overnamebod van 12,50 euro per aandeel. Als het bod door minimaal 95 procent van de aandeelhouders wordt geaccepteerd, wordt de overname een feit en is D.E. een klein jaar in Nederlandse handen geweest.
Het Utrechtse bedrijf werd juni vorig jaar door het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee verzelfstandigd en naar de beurs in Amsterdam gebracht. Eind maart meldden D.E. Master Blenders en J.A.B al met elkaar te praten over een overname. De Duitse investeringsmaatschappij heeft al een belang van 15 procent in het Utrechtse koffiebedrijf.
Als de overname doorgaat, krijgt D.E.-topman Bennik 10 miljoen euro. De productie blijft in Nederland, verzekert J.A.B. De Duitsers willen organische groei en zouden niet gericht zijn op snelle doorverkoop. J.A.B. is overigens geen vreemde in de koffiemarkt. Het bedrijf heeft al meerderheidsbelangen in de Amerikaanse koffieketens Peet's Coffee & Tea en Caribou Coffee.
Door het bod is het koffie- en theebedrijf uit Utrecht ongeveer 7,5 miljard euro waard. J.A.B. is eigendom van de familie Reimann, één van de rijkste ondernemersgeslachten van Duitsland met een geschat vermogen van 11 miljard euro.
Het fonds, waarvan de Nederlander Bart Becht een van de beheerders is, heeft ook belangen in schoonmaakmiddelenfabrikant Reckitt Benckiser, bekend van Calgon en Cilit Bang, en parfummaker Coty, die geuren maakt van onder meer Lancaster, Adidas, Chloé en Calvin Klein en supersterren als Kate Moss en J-Lo.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.