Webcam op ooievaarsechtpaar Vianen

VIANEN - In Vianen is een webcam geplaatst zodat iedereen het wel en wee van het ooievaarsechtpaar op het stadhuis kan volgen.
Het zwaar vervuilde nest is maandag, met behulp van de brandweer, grondig verschoond en hersteld en toen is meteen de camera aan de klokkentoren geïnstalleerd.

NESTELEN

De ooievaars nestelden dit jaar niet. Wethouder Stolk schakelde daarop ooievaarsdeskundige René Ponsen in van Natuur-en vogelwacht De Vijfheerenlanden. Samen met zijn collega's kwam Ponsen tot de conclusie dat het nest ernstig was aangetast door kauwen en andere vogels tijdens de afwezigheid van de ooievaars. Het was een soort piramide van klei en rommel geworden waarop geen ruimte meer was om te broeden.

PAREN

Nu het nest schoon is en er verse takken zijn neergelegd zodat de ooievaars naar eigen inzicht de 'restauratie' kunnen afmaken, is de verwachting dat de vogels alsnog hun eieren op het stadhuis zullen uitbroeden. Omwonenden hebben inmiddels gemeld dat de ooievaars hebben gepaard. Als de eieren worden gelegd kan het zo'n vijf weken duren voordat ze uitkomen.
In Vianen zitten al sinds 1995 ooievaars. Wethouder Stolk: "De ooievaars zijn bijzonder voor Vianen. Iedereen heeft wel iets met ze. Nu kan live meegekeken worden naar het ooievaarsechtpaar, en hopelijk hun jongen. Geweldig om dit nu te kunnen bekijken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.