RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hoogspanningskabels woonwijken onder de grond

VEENENDAAL -

De elektriciteitskabels boven woonwijken in Veenendaal en Nieuwegein gaan mogelijk ondergronds. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Minister Kamp van Econmische Zaken dat er veel geld beschikbaar is voor het ondergronds brengen van de kabels.

De staat financiert, samen met netbeheerder Tennet, 75 procent van de kosten. De betrokken gemeenten draaien op voor een kwart van de kosten. De ChristenUnie laat weten erg positief tegenover het besluit van de minister te staan.

Waar precies de kabels ondergronds gaan komen, is nog niet bekend. De actiegroep Hoogspan.nl gaat er vanuit Veenendaal zeker in dat lijstje komt. Hoogspan.nl, die zich al jaren inzet voor de ondergrondse aanleg, wil ervoor zorgen dat de gemeente Veenendaal ook gaat investeren in de ondergrondse aanleg.

Ook Nieuwegein wil de hoogspanningsmasten neerhalen. De gemeente heeft in 2011 samen met de Bestuursregio Utrecht al een verzoek daartoe ingediend.


GEZONDHEID

Als de kabels ondergronds worden aangelegd, gaat een wens van veel regiogenoten in vervulling. Die voeren al jaren actie omdat de stroomkabels gezondheidsklachten zouden veroorzaken. Volgens minister Kamp is dat overigens niet het geval.

Er kan nog een kink in de kabel komen: de elektriciteitskabels boven Veenendaal zijn nu regionaal en vervoeren 150 Kv stroom. Die kabels kunnen makkelijk ondergronds worden aangelegd. Er was sprake van het opwaarderen van de kabels en die kunnen dan niet ondergronds worden aangelegd. Dat plan is van de baan, zegt een woordvoerder van het ministerie, maar het laatste woord daarover heeft de Tweede Kamer.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -