Bewoners probleemwijken slikken meer medicijnen

UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Overvecht slikken anderhalf keer zoveel antidepressiva en slaap- en kalmeringsmiddelen als de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die in probleemwijken wonen, meer antidepressiva, kalmeringsmiddelen en slaappillen slikken dan andere Nederlanders. Vooral in Arnhem, Leeuwarden, Utrecht en Deventer is het gebruik groot.

VERLOEDERING

Nederland telt 40 zogeheten 'aandachtswijken'. Bewoners van die wijken hebben vaak te maken met een hogere werkloosheid, een verloederde omgeving en een lager inkomen. Of die omstandigheden de reden zijn voor het hoge medicijngebruik, laten de onderzoekers in het midden.
Om een goed beeld te krijgen van hoeveel medicijnen de mensen in probleemwijken gebruiken, keken de onderzoekers naar het gemiddelde medicijngebruik in Nederland. Dat gaven ze het getal 100.
Als een wijk boven de 100 scoort, nemen mensen meer psychische medicijnen dan gemiddeld, een lagere score betekent dat mensen juist minder middelen slikken dan de gemiddelde Nederlander.

GEMIDDELD

In de 40 probleemwijken lag het gebruik van antidepressiva (een gemiddelde score van 116) en slaap- en kalmeringsmiddelen (118) boven de norm. Buiten de probleemwijken kwam het eindresultaat voor beide groepen op 99, net onder het gemiddelde.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.