AVL sluit aan bij nieuwe kankerbehandeling UMC

UTRECHT - Een ambitieus onderzoek van het UMC Utrecht naar een nieuwe manier van kanker bestralen heeft versterking gekregen van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL). Door de nieuwe techniek moeten tumoren over een paar jaar supergericht bestraald kunnen worden.
Bij het onderzoek gaat het erom dat artsen straks al tijdens de behandeling röntgenstraling beter kunnen richten en zelfs de doses kunnen aanpassen. Dat gebeurt door de beeldvorming van een MRI-scanner te combineren met een zogeheten lineaire versneller, die met röntgen de tumor aanstraalt.
De nieuwe techniek maakt een veel nauwkeuriger behandeling mogelijk met minder schadelijke effecten voor de patiënt. Het is vooral nuttig bij bestraling van lichaamsdelen die veel bewegen, zoals de prostaat en darmen, zeggen de wetenschappers.
Het UMC werkt voor dit onderzoek al samen met Philips en een kankercentrum in Texas. De betrokkenheid van het AVL is logisch: het UMC werkt al langer nauw samen met zijn Amsterdamse collega.
Zo hebben het Utrechtse wetenschappelijke ziekenhuis en het AVL plannen voor een gezamenlijk centrum voor kankerbestrijding voor volwassen. Ook zijn de twee instellingen nauw betrokken bij het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie, dat momenteel op de Uithof wordt gebouwd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.