Protest tegen sluiten gevangenis Wolvenplein

UTRECHT - Personeel van de Utrechtse gevangenis Wolvenplein heeft de open dag zaterdag aangegrepen om te protesteren tegen de geplande sluiting van de instelling. Volgens de bewakers zijn de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Teeven van Justitie niet doordacht.
Met de actie, die werd ondersteund door de SP en het CDA in de stad, hoopt het personeel ontslag te voorkomen. Volgens de SP is het plan slecht voor de werknemers, maar ook slecht voor de veiligheid in het land.
In de inrichting op het Wolvenplein zitten bijvoorbeeld veel verslaafde veelplegers. Die zouden in de huidige plannen met een enkelband thuis komen te zitten. Onveilig, vindt de SP.
Directeur Harry Versteeg, voorzitter vereniging gevangenisdirecteuren, zegt dat Teeven niet vooraf over de plannen met mensen uit het veld heeft overlegd. Hij wil dat de plannen van tafel haalt en dat de staatssecretaris eerst met de directies om tafel gaat.

OUDSTE

De gevangenis op het Wolvenplein stamt uit 1856 en is één van de oudste van Nederland die nog in gebruik is. Het heeft plek voor 124 gedetineerden. Teeven wil dat de instelling in 2015 de deuren sluit.
Jeugdgevangenis De Heuvelrug locatie Eikenstein in Zeist, met vijftig plekken, moet in 2017 de deuren sluiten en ook de particuliere tbs-kliniek Tweelanden in Utrecht gaat dicht. Dat laatste is omstreden omdat daardoor de Van der Hoevenkliniek een monopolie zou krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.