Willem-Alexander: alternatieve koningsliederen positief

UTRECHT - Prins Willem-Alexander vindt het jammer dat het Koningslied tot een controverse heeft geleid. Dat zei hij dinsdag in een gesprek dat hij en prinses Máxima hadden met vertegenwoordigers van de media.
De ophef heeft ook positieve kanten, zei de toekomstige koning. Hij heeft dankzij de aangedragen alternatieve composities nu zes of zeven koningsliederen en dat kan geen andere koning hem nazeggen. Een van de alternatieven is het nummer 'Je ben een koning' van de Utrechters Allard Amelink en Huib Verhoeven.
Tijdens het persgesprek zei het koninklijk paar het niet verstandig te vinden zich in de discussie over het koningslied te mengen. Máxima en Willem-Alexander verheugen zich erop om 30 april te worden
toegezongen.
Het paar liet weten welke stoelen dienst gaan doen als troonzetels. Het was aanvankelijk de bedoeling om dezelfde stoelen te gebruiken als die bij de inhuldiging van koningin Beatrix, maar die bleken veel te laag. Vanuit paleis Het Loo komen nu twee stoelen die ooit zijn gemaakt voor koningin Wilhelmina. De stoelen zijn opgeknapt en voorzien van de leeuwen die in 1980 ook op de bekleding zaten van de
troonzetels van koningin Beatrix en prins Claus.
Voor tal van evenementen die op 30 april in het land zijn georganiseerd, zijn nog kaarten verkrijgbaar, bleek uit een rondgang. Zo heeft Radio 2 voor het meezingspektakel Samen voor Oranje in Ahoy in Rotterdam nog een grote hoeveelheid kaarten beschikbaar. In Ahoy wordt het Koningslied gezongen. Ook de 3000 zitplaatsen op het Koningsbal van André Rieu op het Museumplein zijn nog niet uitverkocht.
Wie het Koningslied en andere liedjes rondom de troonswisseling de hele dag wil beluisteren, kan terecht op het Koningslied Station, een onlineradiozender van My Radio. Naast het afgekraakte lied van John Ewbank draait het station onder meer ook de Kroningswals van André Rieu en de ballade Oranje de kleur van mijn hart van Paul van Vliet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.