Onderzoek naar declaraties Utrechtse wethouder

UTRECHT - Het ministerie van Binnenlandse Zaken zoekt uit of de Utrechtse wethouder De Rijk terecht haar reiskosten naar Amsterdam heeft gedeclareerd. Binnenlandse Zaken doet dat op verzoek van de gemeente Utrecht.
De GroenLinks-wethouder woont sinds haar aantreden officieel in de stad Utrecht maar de rest van haar familie is in Amsterdam gebleven. De Rijk gaat daar meerdere avonden per week na haar werk in Utrecht naartoe en declareert de eersteklastreinkaartjes bij de gemeente. Jaarlijks kost dat volgens De Telegraaf zo'n 1400 euro.
Volgens de gemeente en De Rijk zijn de declaraties toegestaan op basis van de regels voor het woon-werkverkeer, zoals die golden bij het aantreden van de wethouder. Die zouden toestaan dat je vanuit meerdere verblijven naar je werk reist. Op 1 november 2011 zijn de regels echter veranderd en het ministerie zoekt nu uit of de declaraties sindsdien nog wel terecht zijn.
De VVD in de gemeenteraad wil dat de wethouder het geld terugbetaalt. In een verklaring laat De Rijk woensdagochtend weten dat ze dit zal doen als het onderzoek door Binnenlandse Zaken uitwijst dat haar declaraties onterecht zijn. De wethouder wil geen nadere toelichting geven op de verklaring.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.