Lagere straf voor moord na Utrechts pokeravondje

UTRECHT - Joshua B. (22) heeft in hoger beroep 18 jaar gevangenisstraf gekregen voor de moord op Jelle de Baat. In januari 2011 ontvoerde en vermoordde hij de 19-jarige Hilversummer na een avondje pokeren in een pand aan de Utrechtse Pieter Nieuwlandstraat. Het lichaam van de neergeschoten De Baat werd gevonden langs de A27 bij Hollandsche Rading.
De opgelegde straf is twee jaar minder dan het Openbaar Ministerie eind maart eiste en de rechtbank eerder oplegde. Daar zijn volgens de persrechter twee redenen voor: B. stond onder druk van anderen en ook zijn jonge leeftijd speelt een rol.
Joshua B. en anderen waren uit op geld dat De Baat thuis in een kluis had liggen. Het slachtoffer werd daarom ook afgeperst. Na de pokeravond in Utrecht werden De Baat en zijn vriendin onder bedreiging van een vuurwapen in een Saab 9000 naar De Baats woning in Hilversum gereden. Daar werden ze mishandeld. De vriendin werd daar achtergelaten, De Baat werd de volgende dag dood gevonden langs de A27.
Er werden drie verdachten aangehouden, onder wie Joshua B., die De Baat door het hoofd schoot. B. is overigens niet alleen veroordeeld voor de moord. Hij is ook schuldig bevonden aan gijzeling, afpersing, drugshandel en wapenbezit. B. heeft nu twee weken de tijd om eventueel in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.