RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nationale ombudsman bemiddelt in slepend conflict Rhenen

1/2
RHENEN - De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat bemiddelen in een slepend conflict tussen Rhenen en garagehouder Bert Henken. De ondernemer ligt al meer dan twintig jaar in de clinch met het stadsbestuur. Op 3 mei reist Brenninkmeijer af naar Rhenen voor een gesprek met burgemeester Joost van Oostrum en Henken op het gemeentehuis.

Henken heeft al jaren een garagebedrijf in Elst in de gemeente Rhenen en stelt dat hij stelselmatig en opzettelijk wordt tegenwerkt. Als hij eind jaren tachtig zijn bedrijf wil uitbreiden gaat het mis. Hij krijgt toestemming om een nieuw pand neer te zetten, maar als de fundering er eenmaal ligt, krijgt hij van de gemeente een bouwstop.

De ene rechtszaak na de andere is het gevolg. "De 49ste rechtszaak is afgelopen week geweest en de volgende tien liggen al in het verschiet," zegt Henken.


POETIN-DYNASTIE

De kosten van alle rechtszaken lopen hoog op. Henken gaat er zelfs financieel aan onder door. "We leven in Rhenen in een Poetin-dynastie. Als je ze voor de voeten loopt, gaan ze net zo lang door totdat ze je kapot hebben." zegt Henken. "Maar het is mijn plicht om dit vol te blijven houden."

De laatste rechtszaak gaat over een stukje grond van Henken langs de Cuneraweg. De gemeente Rhenen wil het graag kopen om de weg aan te passen. "We hebben vijf stukken aangekocht. Meneer Henken is de zesde en dan lukt het opeens niet," zegt burgemeester Van Oostrum.

De reden dat Henken niet wil verkopen is omdat de bestemming op het perceel is gewijzigd. Jarenlang heeft er een kerk gestaan maar dat is nu agrarisch geworden. Dat betekent dat Henken er nooit meer een huis kan bouwen.

Volgens de ondernemer is er opzet in het spel omdat de grond nu veel minder waard is: "Ze maken je eigendommen eerst waardeloos, en dan komen ze aan de deur om het voor een habbekrats te kopen. Ik noem dat publiekelijk diefstal."


NATIONALE OMBUDSMAN

De problemen met de gemeente spelen al meer dan twee decennia. In het televisieprogramma Zembla kwam de kwestie in 2009 uitgebreid aan bod. "We hebben regelmatig discussie met de heer Henken, en het einde is nog niet in zicht, " erkent Van Oostrum.

De burgemeester wil niet inhoudelijk ingaan op het gesprek met de Nationale ombudsman, maar hoopt dat de problemen opgelost kunnen worden. Henken is blij met de komst van de Brenninkmeijer naar Rhenen. "Ik heb alle hoop dat het goed komt. Gelukkig heb ik begrip gevonden."

Ondanks het vooruitzicht dat de Nationale ombudsman met de twee om tafel gaat, gaat het conflict in nog een andere zaak gewoon verder. Henken bezit een shop langs de Cuneraweg ter hoogte van een voormalig tankstation. Van de gemeente mag hij daar geen winkel exploiteren omdat het tankstation er niet meer zit. Henken vecht dat besluit aan.


STOP ERMEE

Alle inspanningen van de ondernemer ten spijt, uiteindelijk zal Henken aan het kortste eind trekken, denkt emeritus hoogleraar bestuursrecht Twan Tak. Volgens de hoogleraar en voormalig docent aan de Universiteit Utrecht kan Henken wel in beroep gaan, maar heeft het uiteindelijk weinig zin.

Dat komt doordat de Raad van State (RvS) alleen toetst of de procedures volgens de regels verlopen, de Raad kijkt niet naar de inhoud en intenties van de gemeente, stelt Tak. "De overheid mag mishandelen, mits het maar volgens het boekje gaat. Hij is nog een van de weinige burgers die piept als hij verkracht wordt, " zegt Tak tegen RTV Utrecht.

Tak vindt al jaren dat burgers betere rechtsbescherming verdienen. Hij heeft echter een somber advies voor Henken: "Het klinkt cru, maar stop ermee. Uit zelfbehoud. Zet het van je af en laat het geen deel van je leven uitmaken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -