Wachttijd bij spoorbomen omlaag

UTRECHT - Bij 125 spoorwegovergangen hoeven mensen binnenkort waarschijnlijk minder lang te wachten. ProRail trekt een miljoen euro uit om te onderzoeken of de spoorbomen minder lang naar beneden kunnen. Ook gaat een campagne van start tegen ongevallen op het spoor.
De Utrechtse spoorbeheerder denkt dat er seconden winst behaald kunnen worden door bijvoorbeeld seinen anders te plaatsen of door de dienstregeling aan te passen. Eind dit jaar moet er een plan van aanpak liggen. Bij twaalf overwegen zijn de wachttijden al verkort.

CAMPAGNE

Een campagne tegen ongevallen op het spoor ging donderdag van start. Volgens ProRail zijn ongeduld en roekeloosheid de oorzaak van het leeuwendeel van de ongelukken op spoorwegovergangen. "Uiteindelijk is het gedrag van de weggebruiker bepalend voor de veiligheid", stelt de spoorbeheerder.
Uit onderzoek blijkt overigens dat het aantal ongevallen op overwegen in 2012 is gedaald, maar dat er wel meer mensen zijn omgekomen ten opzichte van 2011. In totaal stierven vorig jaar 14 mensen door een ongeluk op een overweg. In 2013 kwamen tot nu toe 5 mensen om bij in totaal 9 aanrijdingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.