'Uitstel megaprovincie leidt tot afstel'

PROVINCIE UTRECHT - Uitstel van de provinciefusie zal uiteindelijk leiden tot afstel. Dat zeggen statenleden van de provincie Utrecht in reactie op het nieuws dat Utrecht pas in 2016 zal fuseren met Noord-Holland en Flevoland.
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken maakte vrijdag na de ministerraad bekend dat het onhaalbaar blijkt om de voorgenomen samenvoeging al voor de verkiezingen van 2015 rond te krijgen. Daarom wordt het invoeren van de megaprovincie met een jaar vertraagd en moeten er volgens hem in 2016 alsnog nieuwe verkiezingen worden georganiseerd.

LANGE BAAN

De SP-statenfractie begrijpt niets van de actie. Fractievoorzitter Anne-Marie Mineur wijst erop dat er in de Eerste Kamer nog geen politieke meerderheid te vinden is voor de megaprovincie. Zij verwacht dat de fusie uiteindelijk op de lange baan geschoven wordt.
"Het is in ieder geval een stapje achteruit," aldus Mineur. "Plasterk is blijkbaar teruggekomen van het enorme doordrammen, waar hij mee bezig was. Ik hoop van harte dat hij ermee ophoudt. Het is een onzalig plan en het wordt er hiermee ook niet beter op."

PUINHOOP VAN JEWELSTE

Fractievoorzitter René Dercksen van de PVV zegt dat het uitstel alleen maar kan worden gevolgd door bestuurlijke problemen. Door in 2016 nieuwe verkiezingen te organiseren, zal er in 2015 een provinciebestuur komen dat maar voor korte tijd wordt aangesteld.
Dercksen: "Dan moet er dus in drie provincies een college voor één jaar komen en dan gaan we met zijn allen opnieuw kiezen. Dat wordt een puinhoop van jewelste."
Ook Dercksen denkt dat de fusie niet zal doorgaan, omdat Plasterk op dit moment alleen in de provincie Noord-Holland de handen op elkaar lijkt te krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.