RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Activiste Joanna uit Utrecht boos over aanhouding

UTRECHT - De Utrechtse anti-koningshuis activiste Joanna is woedend over haar aanhouding op de Dam dinsdagmiddag. Daar hield zij samen met een andere republikein een bord omhoog met een tekst die tegen de koninklijke familie gericht was waarop zij door de politie werd gearresteerd. Korte tijd later werd zij weer vrijgelaten.

Joanna was erg boos over de actie van de politie: "Ik kon niets doen, ik ben gewoon monddood gemaakt. Mijn protest is ontzettend gewelddadig onderdrukt." De Amsterdamse politie gaf kort na de aanhouding toe dat het om een fout ging en heeft haar excuses aangeboden.

In een interview dat Willem-Alexander twee weken terug met RTL4 hield, vertelde de toenmalige kroonprins dat wat hem betreft een protest tegen het koningshuis zou moeten kunnen.

Daarmee reageerde Willem-Alexander op een soortgelijk incident met Joanna in februari. De activiste werd toen door de politie in Utrecht afgevoerd omdat zij een bord met de tekst 'Weg met de monarchie. Het is 2013' omhoog stak tijdens een bezoek van de toenmalige Koningin Beatrix.

Later liet de Utrechtse politie weten niet blij te zijn met de verwijdering van de activiste. Willem-Alexander sloot zich daarbij aan en noemde het politieoptreden 'een foutje'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht