Wolfsen: Ik stop niet naar aanleiding van kritiek

UTRECHT - Aleid Wolfsen zegt dat de kritiek die hij tijdens zijn burgemeesterschap kreeg geen rol speelde bij zijn besluit om op 1 januari 2014 te stoppen als burgemeester van Utrecht.
Tijdens een gesprek met RTV Utrecht vertelde Wolfsen dat hij het na bijna zes jaar burgemeesterschap een "mooi moment" vond om te stoppen. Wolfsen wisselt vaker na zes jaar van baan: zo zat hij ook zo lang in de Tweede Kamer en was hij zes jaar rechter.
Naast het feit dat Wolfsen het tijd vond voor wat anders, noemde hij in het interview met RTV Utrecht het burgemeesterschap wel een zware baan die een behoorlijke inbreuk op zijn persoonlijke leven maakte.
Wolfsen wil nadat hij stopt eerst een jaar gaan nadenken over wat hij als werk wil gaan doen. Tijdens die tijd zal hij geen aanspraak maken op de wachtgeldregeling en zal hij niet verhuizen: "Ik heb Utrecht voorgoed in mijn hart gesloten en ik blijf er ook graag wonen."
De burgemeester wilde maar één ding zeggen over de vele roddels die over zijn opvolging de ronde doen: "degene wiens naam wordt genoemd, wordt het vaak niet. De kunst is om ervoor te zorgen dat je naam niet wordt genoemd".
ALEID WOLFSEN: BURGEMEESTER ONDER VUUR
Wolfsen begon in Utrecht eigenlijk al met een achterstand. Bij de verkiezing voor het burgemeesterschap kreeg hij een ruime meerderheid van de stemmen, maar omdat tegenstander Ralph Pans ook een PvdA'er was, vonden veel Utrechters dat het om een fopverkiezing ging. De opkomst was dan ook zo laag dat het referendum als mislukt werd beschouwd.
In 2009 kwam Wolfsen in opspraak vanwege zijn reactie op een kritisch artikel in huis-aan-huis blad Ons Utrecht. Wolfsen belde met de uitgever van het blad en uiteindelijk werd de hele oplage vernietigd. De burgemeester werd daarna in de media hard aangepakt.
Ook later kwam Wolfsen onder vuur te liggen omdat hij niet genoeg gedaan zou hebben om te voorkomen dat homostel Hans en Ton in Leidsche Rijn werd weggepest.
Daarnaast ontving hij erg veel kritiek naar aanleiding van de gemeentelijke aanpak van de Roma-familie Nicolich en de vondst van asbest in Kanaleneiland. Zo kwam hij in het laatste geval pas na enkele dagen terug van fietsvakantie.
Uiteindelijk kwam het zover dat zelfs de toenmalige kandidaat-partijleider Diederik Samsom in 2012 tijdens een informele bijeenkomst zijn partijgenoot afviel. Samsom zei toen dat een tweede termijn voor Wolfsen hem 'geen optie' leek maar bood daarvoor later zijn excuses aan.
Wolfsens jaren in Utrecht waren niet alleen negatief. Zo roemen bekenden van de burgemeester zijn optreden naar aanleiding van de dood van de peuter Nouafel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.