Opvolger Wolfsen: Halsema, Jongerius of toch Pechtold?

UTRECHT - Het speculeren over de opvolging van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen is in alle hevigheid losgebarsten. RTV Utrecht zette daarom, ondanks dat nog niks zeker is, alvast een paar kanshebbers op een rijtje.
Wolfsen had woensdagavond op de bank van UVandaag maar één tip voor mensen die graag filosoferen over zijn opvolger: "Degene wiens naam wordt genoemd, wordt het vaak niet. De kunst is om ervoor te zorgen dat je naam niet wordt genoemd".
Over de nieuwe burgemeester, die vanaf 1 januari 2014 de ambtsketen zal dragen, is dus eigenlijk maar één ding zeker: hij of zij zal niet via een referendum worden gekozen. Degene die de ambtsketen om wil, moet door een 'gewone' sollicitatieprocedure heen.
Die procedure begint als de gemeenteraad een profielschets opstelt waaraan de nieuwe eerste burger moet voldoen. Zo gauw die profielschets klaar is, begint een open sollicitatie waarop iedereen kan reageren.
Daarna zullen er enkele kandidaten worden uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken met een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. Hierna volgt een formele procedure die uiteindelijk ertoe leidt dat koning Willem-Alexander de nieuwe burgemeester aanstelt.
Met het advies van Wolfsen in het achterhoofd is het dus maar de vraag of één van onderstaande kandidaten uiteindelijk bij de koning langs mag komen maar dit zijn wel de namen die op dit moment rondzingen als mogelijke opvolger van burgemeester Wolfsen.

MOGELIJKE OPVOLGERS VAN WOLFSEN

René Verhulst (CDA) burgemeester van Goes en oud-wethouder in Utrecht
Jan van Zanen (VVD) burgemeester van Amstelveen en oud-wethouder in Utrecht
Agnes Jongerius, oud-vakbondbestuurder van FNV met wortels in Utrecht
Hans Spekman (PvdA), oud-wethouder in Utrecht, PvdA-voorzitter en oud-Kamerlid
Arjen Gerritsen (VVD) burgemeester van De Bilt
Frits Naafs (VVD), burgemeester van Utrechtse Heuvelrug
Mirjam van 't Veld (CDA), burgemeester van Stichtse Vecht
Staf Depla (PvdA), oud-kamerlid en wethouder in Eindhoven
Pia Dijkstra (D66), Utrechts Tweede Kamerlid
Femke Halsema (GL), oud-fractievoorzitter GroenLinks
Alexander Pechtold (D66), fractievoorzitter D66/oud-burgemeester Wageningen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.