Utrechtse formule voorspelt kans op herhaling hartinfarct

UTRECHT - Wie ooit een hartinfarct of een beroerte heeft gehad, weet straks beter hoe groot de kans op herhaling is.
Utrechtse artsen hebben een formule ontwikkeld die kijkt naar veertien gegevens, zoals leeftijd, geslacht, medische voorgeschiedenis, rookgedrag, bloeddruk en laboratoriumuitslagen. Daarmee is uit te rekenen hoe groot het risico is op nieuwe gezondheidsklachten in de tien jaar erna.
"Tot nu toe rekenden we alle patiënten met een vaatziekte tot eenzelfde hoogrisicogroep, ook al wisten we uit de praktijk dat er een enorme variatie in risico bestaat", legt professor Frank Visseren uit op de website van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
"Sommige patienten hebben namelijk een heel erg hoog risico, terwijl veel andere patiënten een laag of normaal risico hebben om een nieuwe vaatziekte te krijgen. Alleen konden we daar tot voor kort geen onderscheid in maken. Met de 'SMART-risicoscore' is dat nu wel mogelijk, zodat we patiënten een beter advies kunnen geven voor behandeling", aldus Visseren.
Het Utrechtse onderzoek staat in het Britse wetenschapsblad Heart. De medici bestudeerden de gegevens van 5788 mensen die tussen januari 1996 en februari 2010 naar het UMC gingen met hart- en vaatziekten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.