Dodenherdenkingen in de provincie Utrecht

UTRECHT - De provincie Utrecht maakt zich op voor de Dodenherdenking van vanavond. In alle gemeenten wordt uiteraard stilgestaan bij oorlogslachtoffers. Hieronder een kleine greep.

UTRECHT

In Utrecht is er vóór de twee minuten stilte een bijeenkomst in de Pieterskerk. Daarna is er een stille tocht door het centrum die eindigt op het Domplein. Daar zullen na de twee minuten stilte kransen worden gelegd bij het monument voor oorlogslachtoffers.

AMERSFOORT

Stille tocht met burgemeesters van Amersfoort en Leusden. Vertrek van Kamp Amersfoort, tocht naar Stenen Man en Rusthof. Vanaf 18.30 uur verzamelen deelnemers op de parkeerplaats van de Politieschool De Boskamp; de tocht start om 19.00 uur. De tocht leidt naar begraafplaats Rusthof, waar de burgemeesters van Leusden en Amersfoort een krans leggen. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen.

LEUSDEN

Ook in Leusden wordt stilgestaan bij oorlogslachtoffers. De stille tocht vertrekt om 19.20 uur vanaf de boerderij aan de Asschatterweg 217 naar het herdenkingsmonument aan de Asschatterkeerkade. Daar vindt de herdenking plaats van vier mannen die op 27 april 1945 op die plek om het leven werden gebracht. Leerlingen van De Klimrakker leggen er een krans. Deze basisschool heeft het monument in 1988 geadopteerd.

HOOGLAND

Om 19.30 uur verzamelen bij De Inham voor een stille tocht naar de Naald aan de Hamseweg/hoek Zevenhuizerstraat. Dit in aanwezigheid van loco-burgemeester Hans Buijtelaar en wijkwethouder Rob van Muilekom. Voorafgaand aan de herdenking is om 19.00 uur een Oecumenische dienst in de Inham aan de Hamseweg in Hoogland.

GREBBEBERG RHENEN

Een lange stroom mensen zal de Grebbeberg op lopen om stil te staan bij de ellende die oorlog brengt. In de Grebbelinie sneuvelden ruim 500 militairen tijdens de meidagen in 1940, het merendeel op de Grebbeberg. Prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan zullen de herdenking in Rhenen bijwonen.

VEENENDAAL

Herdenking bij 'Het Monument der Gevallenen' op het Stationsplein. Verzoek is om voor 19.45 uur aanwezig te zijn. De muzikale bijdrage wordt geleverd door Het Ritmeester Veenzangers Mannenkoor en door harmonie Caecilea. Veteranen vormen de ceremoniële vlaggenwacht.

WOERDEN

Om 19.40 uur begint een stille tocht naar de gedenknaald aan de Meeuwenlaan. Dan volgen de twee minuten stilte, samenzang van het Wilhelmus en het ontsteken van de vrijheidsvlam en het lossen van duiven. Aansluitend leest Lianne Tijsmans, leerlinge van basisschool De Molenwiek haar gedicht 'Nachtelijke overdenkingen' voor, gevolgd door een toespraak van de burgemeester Molkenboer.

OUDEWATER

De dodenherdenking in Oudewater heeft een ander karakter gekregen. Behalve een kranslegging is er een gedenkplechtigheid en een slotconcert. De gedenkplechtigheid begint 19.00 uur stipt in de Sint-Franciscuskerk. De namen van de oorlogsslachtoffers uit Oudewater zullen worden voorgelezen. Niels van Dijk, winnaar van de gedichtenwedstrijd, zal zijn gedicht voordragen.

MONTFOORT

Het 4 en 5 mei comité Montfoort organiseert traditiegetrouw de herdenkingsplechtigheid op het Kasteelplein. Vanaf 19.45 uur kunnen mensen zich verzamelen en luisteren naar passende muziek van blaaskapel Carolanka. Om 20.00 uur zijn er de twee minuten stilte, waarna het programma wordt vervolgd met het zingen van het Wilhelmus, een toespraak door de burgemeester, een gedicht, muzikaal intermezzo en een ode aan gevallenen in en rondom Montfoort. Speciaal voor de jongere generatie heeft het comité dit jaar een toepasselijk en bekend muziekstuk ingelast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.