Bevrijdingsfestival in Utrecht trekt 35.000 bezoekers

UTRECHT - Het bevrijdingsfestival in Utrecht heeft gisteren 35.000 bezoekers getrokken. Dat is zo'n 10.000 meer dan vorig jaar. Nooit eerder kwamen er zoveel bezoekers naar het gratis bevrijdingsfestival in het Utrechtse Park Transwijk.
Op het festivalterrein was plaats voor zo'n 18-duizend bezoekers. Toen om 3 uur 's middags dat aantal was bereikt, besloot de organisatie over te gaan op het principe: één bezoeker eruit, één erin.
Het mooie weer dit jaar speelde een grote rol, zegt de organisatie. "Vorig jaar hadden we regen en de koudste 5 mei in 20 jaar. Dit was het een zonnige editie en dan zie je dat er veel meer bezoekers zijn, dat mensen langer blijven en het naar hun zin hebben. Voor ons is het een zeer geslaagde editie", zegt festivaldirecteur Esther Lubberding.
Er waren weinig incidenten tijdens het festival. De politie zegt twee mensen te hebben aangehouden. Zij zouden zijn betrokken bij de mishandeling van een beveiliger en een medewerker van de EHBO. Verder waren er wat opstootjes, maar deze konden volgens de organisatie in de kiem gesmoord worden.
Op het festival konden de bezoekers 's middags onder meer optredens van Roosbeef, Handsome Poets, Nielson en Het Goede Doel bekijken. 's Avonds kwamen Chef'Special, The Coup en Mister and Mississippi. De stadszender van RTV Utrecht, UStad, zond tot 17.00 uur een live-registratie uit.
Premier Mark Rutte ontstak om 13.00 uur de vrijheidsvlam in Park Transwijk. Het was meteen het startsein voor alle 14 festivals in het land. Thema van Bevrijdingsdag is dit jaar 'Vrijheid spreek je af'. Utrecht is dit jaar gastprovincie voor de Nationale Viering van de Bevrijding.

Reportage over Bevrijdingsfestival Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.