Wethouder houdt vast aan hogere huurprijs kraampjes

UTRECHT - De Utrechtse wethouder De Rijk lijkt niet van plan haar voorstel voor hogere huurprijzen voor kraampjes aan te passen.
Volgens de wethouder zijn de nieuwe prijzen vergelijkbaar met de huurprijzen in andere grote steden. Verschillende ondernemers zijn boos over de huurverhoging. Zo krijgt één Utrechtse ijsverkoper als het plan doorgaat vanaf 1 juli een vernegenvoudiging van haar huurprijs te verwerken.
De wethouder vindt dat geen probleem. Wel stelt ze voor om in deze gevallen een overgangsregeling in te stellen van bijvoorbeeld twee jaar. Een meerderheid van de raad ziet daar wel wat in.
In het huidige beleid betalen standhouders niet voor elke dag van de week dat ze in het centrum aan het werk zijn. Alleen voor de eerste drie dagen moet worden betaald.
In het nieuwe plan geldt dat maximum niet meer, waardoor sommige standhouders extra hard getroffen worden. Volgens de wethouder hadden de standhouders in het verleden geluk. Dat geluk houdt nu op.
Verschillende raadsleden stelden voor om een strippenkaart in te voeren zodat een standhouder alleen hoeft te betalen voor de dagen dat hij er ook echt staat. Volgens De Rijk komen daar te veel ambtelijke kosten bij kijken.
Standhouders kunnen wel van tevoren aangeven hoeveel dagen ze aanwezig zijn, zodat de plek op de vrije dagen aan andere ondernemers verhuurd kan worden.
De wethouder heeft toegezegd om de huurprijzen in andere grote steden beschikbaar te stellen aan de raadsleden zodat zij zelf kunnen zien dat de prijzen wel degelijk marktconform zijn.
Een raadsmeerderheid tekent zich af, bleek maandag in de commissievergadering. De gemeenteraad praat binnenkort weer over de standplaatsen. Dan worden er ook knopen doorgehakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.