LIVEBLOG: Broertjes Ruben en Julian

PROVINCIE UTRECHT - De politie is sinds dinsdag 7 mei met man en macht op zoek geweest naar de broertjes Ruben en Julian van der Schuit uit Zeist. Op zondag 19 mei zijn de jongens dood gevonden in een sloot in Cothen en op maandag 27 mei werden ze in besloten kring begraven. Via dit liveblog volgt RTV Utrecht de ontwikkelingen op de voet.
MAANDAG 27 mei:
20.11 uur: Koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte, commissaris van de koning Robbertsen en 'enkele ministers' hebben persoonlijk een brief gestuurd aan de moeder van de overleden broertjes Ruben en Julian. Dat vertelde een woordvoerder van de familie aan RTV Utrecht.
14.15 uur: Stoet komt bij begraafplaats aan. Naast de weg staan spelers van voetbalclub Jonathan waarvan Ruben lid was. De begrafenis is in besloten kring.
14.10 uur: RTV Utrecht gaat over tot publicatie. De zender wist van de begrafenis, maar heeft evenals alle andere media gewacht met publicatie.
13.40 uur: De korte stoet komt twee keer langs de school van Ruben en Julian. Kinderen geven een afscheidsgroet met rode en blauwe lintjes, de lievelingskleuren van Ruben en Julian.
13.30 uur: De lichamen van Ruben en Julian worden in een legervoertuig naar de begraafplaats in Zeist gebracht. De naaste familie volgt in een brandweerwagen. Moeder Iris werkt bij de brandweer. Er zijn geen volgauto's. De media houden afstand.
09.00 uur: Gemeente Zeist stelt een verbod op filmen of fotograferen in op het kerkhof aan de Woudenbergseweg.

VRIJDAG 24 MEI


20.00 uur: Condoleanceboek in het gemeentehuis in Zeist wordt gesloten.
18.00 uur: Gemeente Zeist zegt betrokken te zijn bij de organisatie rondom de uitvaart van de jongens, maar doet geen uitspraken over de datum en de inhoud van die dag.
17.00 uur: Condoleanceboek in het gemeentehuis in Wijk bij Duurstede wordt gesloten.
16.20 uur: Stichting RuJu waarmee, geld wordt opgehaald voor de familie van Ruben en Julian, wordt niet voortgezet. Dat melden de initiatiefnemers op hun Facebookpagina. Ze schrijven dat er tegenstrijdige berichten over hun initiatief zijn verspreid en dat daardoor de geloofwaardigheid in het geding is gekomen. "Het was een goed bedoeld initiatief richting de familie. Aangezien wij de familie niet tot last willen zijn stoppen wij per direct."
13.08 uur: Vicevoorzitter Jan-Dirk Sprokkereef van Jeugdzorg Nederland zegt in NRC Handelsblad dat ouders in probleemgezinnen verplicht psychologisch getest zouden moeten worden. Sprokkereef, ook bestuurder van Bureau Jeugdzorg Utrecht, wilde niet ingaan op de situatie rond Ruben en Julian.
12:08 uur: Ruim 600 mensen hebben tot nu toe het condoleanceregister op het gemeentehuis van Zeist getekend. Wat volgens de gemeente opvalt, is dat veel mensen niet alleen een handtekening zetten, maar echt een boodschap achterlaten. Zeist verzamelt ook andere steunbetuigingen en ontving tot nu toe ongeveer 150 brieven, kaarten en dergelijke. Die worden doorgestuurd naar de familie. Het condoleanceregister gaat ook naar de familie van Ruben en Julian.
07:00 Vandaag is de laatste dag dat in Zeist het condoleanceregister voor de familie van Ruben en Julian getekend kan worden. Het register in het gemeentehuis is tot 20:00 uur geopend.

DONDERDAG 23 MEI


16.04 uur: Analyse van camerabeelden die in Cothen bij vindplaats zijn gemaakt, wijst uit dat er maandagnacht tweemaal een auto is gestopt. Waarschijnlijk is dit de auto van Denis.
12.15 uur: De intitiatiefnemers van de stichting werken aan een website (www.stichtingruju) en zijn actief op Twitter en Facebook. Daar laten ze weten dat er geen bloemen of kaarten verstuurd hoeven te worden. Dit omdat een van de jongens zich bezig hield met duurzaamheid en milieu. De familie wil graag rekening houden met de wens van de kinderen. Het gaat om een particulier initiatief.
11.50 uur: In overleg met de gemeente en de familie van de omgebrachte broertjes Ruben en Julian is een speciale stichting opgericht. Stichting RuJu gaat onder meer geld inzamelen voor een nog te bepalen doel om de kinderen te blijven herinneren.
10.00 uur: Een op de tien Nederlanders heeft zich aangemeld voor Amber Alert. Ongeveer 1,8 miljoen mensen ontvangen nu een opsporingsbericht bij een urgente vermissing of ontvoering van een kind. 3FM-dj Giel Beelen begon dinsdag samen met RTL Boulevard een actie om het aantal aanmeldingen omhoog te krijgen. Ze wilden dat 10% van de Nederlanders ontvanger zou worden van Amber Alerts. Dat is gelukt. De afgelopen dagen hebben 370.000 mensen zich ingeschreven, waarmee de doelstelling van 1,67 miljoen ruim gehaald is. Ook in de zaak van Ruben en Julian is een Amber Alert verstuurd.
08.15 uur: Op Facebook schrijft moeder Iris: "Ik waardeer jullie betrokkenheid enorm, het is hartverwarmend dat er zo veel mensen mee leven en net als ik op een goede afloop hadden gehoopt. Ik mis mijn jongens verschrikkelijk :'-(. Dank jullie wel voor alles."

WOENSDAG 22 MEI


21.17 uur: Wie de familie van de jongens bloemen wil sturen, bijvoorbeeld voor de uitvaart, kan zich melden bij een online initiatief van Remco Meijer op Facebook, te vinden via "zoektochten Zeist".
19.34 uur: Voetbaltoernooi voor E-pupillen op VV Jonathan gaat aanstaande zaterdag door. Het toernooi is voor team- en leeftijdsgenootjes van Ruben.
13.00 uur: Lichaam Jeroen Denis overgedragen aan de familie.
11.33 uur: Burgemeester Tjapko Poppens van Wijk bij Duurstede heeft een bezoek gebracht aan de ouders van de vader van de broertjes Ruben en Julian uit Zeist. In Wijk bij Duurstede wonen veel familieleden en vrienden van de 38-jarige vader, die in de Utrechtse plaats opgroeide.
11.00 uur: Burgemeester Koos Janssen van Zeist belt met de ouders van Jeroen Denis.
10.45 uur: Bij de gemeente stromen verzoeken binnen van mensen die de moeder en haar familie een kaartje willen sturen. Dat kan via zeist@zeist.nl of via het gewone postadres. De gemeente zorgt ervoor dat alle steunbetuigingen op de juiste plek terechtkomen.
10.36 uur: De familie van Ruben en Julian wil de kinderen in besloten kring begraven. Wanneer de uitvaart plaatsheeft, is nog niet bekend. Dat zegt een woordvoerster van de gemeente Zeist.
02.00 uur: De initiatiefnemers van de zoektochten in de Utrechtse Heuvelrug bedanken via Facebook alle mensen die hebben meegezocht. Er is een speciale dankvideo op Youtube gezet.

DINSDAG 21 MEI


16:27 uur: De politie meldt dat de twee lichamen die zondagmiddag zijn gevonden in Cothen zeker die van Ruben en Julian zijn. Dat is vastgesteld via dna-onderzoek. De lichamen zijn vrijgegeven aan de familie. Daarnaast laat de politie weten dat de doodsoorzaak nog niet is vastgesteld. Dit is lastig te bepalen omdat de jongens zo lang in het water hebben gelegen. Of vader Jeroen Denis een handlanger had, is nog niet uit te sluiten. Uit de omgeving van de vindplaats heeft de politie nieuwe camerabeelden gekregen. Dit moet nog bestudeerd worden. De politie roept nog steeds iedereen op om beeldmateriaal op te sturen waarop vader Denis of de broertjes te zien zijn. De politie wil de exacte route die vader heeft gereden nog steeds weten.
15:54 uur: Er komt geen stille tocht voor de omgekomen Ruben en Julian. De familie van de broertjes kiest voor het alternatief om iedereen te vragen om zondag thuis tussen 19:00 en 20:00 uur een kaarsje aan te steken en voor het raam te zetten. Op die manier kan heel Nederland er aan meedoen, laat de familie aan RTV Utrecht weten.
15:52 uur: Het burgerinitiatief van de organisatoren van de vrijwillige zoekacties gaat BiND heten. Het is bedoeld voor het helpen zoeken door vrijwilligers bij vermissingen.
14:24 uur: De vindplaats in Cothen is opnieuw afgezet. Met een machine wordt nu de sloot uitgebaggerd. Volgens de politie gebeurt dat om uit te sluiten dat er nog iets ligt. Er is dus geen concrete aanwijzing om opnieuw te gaan zoeken in Cothen.
13:25 uur: Burgemeester Poppens van Wijk bij Duurstede laat weten dat hij het belangrijk vindt dat er ook stil wordt gestaan bij het verdriet van de ouders van vader Jeroen Denis. Hij gaat binnenkort bij ze langs om zijn medeleven te betuigen. Denis groeide op in Wijk bij Duurstede. Poppens: "Veel mensen zijn met Denis opgegroeid en kenden ook de kinderen."
11.55 uur: Voetbalvereniging Jonathan laat weten dat er geen condoleanceboek ligt en verwijst door naar het gemeentehuis van Zeist. Het bestuur van de club vergadert op dit moment over een toernooi dat voor zaterdag is gepland. "We laten het alleen doorgaan als het waardig kan", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.
10.20 uur: "Vrijwel alle kinderen werden begeleid door hun ouders", zegt directeur Ronald Nagtegaal van de school. "Er is weinig gesproken, vooral gerouwd en gehuild". Het was in alle groepen heftig, maar ook waardig, zegt hij. "Later waren kinderen alweer aan het tafeltennissen en spelen. Prachtig voorbeeld van rouw en doorgaan."
10.16 uur: Met het aantreffen van de lichamen heeft de politie bijna alle vermiste spullen teruggevonden. Alleen de rode boxershort van de 38-jarige vader uit Vleuten is nog niet gevonden, zegt een woordvoerder van het rechercheteam tegen ANP.
10.04 uur: Ook de familie van de 38-jarige vader van de broertjes Ruben en Julian ontvangt via een condoleanceregister op internet honderden rouwbetuigingen. Op internet kwamen inmiddels 900 reacties binnen.
10.00 uur Burgemeester Janssen vertelt bij de Kerckeboschschool over hoe de kinderen stil hebben gestaan bij de dood van hun schoolgenootjes.
09.30 uur: Burgemeester Tjapko Poppens van Wijk bij Duurstede ondertekent het condoleanceboek. Poppens was verlaat door files.
08.30 uur: In Wijk bij Duurstede is ook een het condoleanceboek geopend. De broertjes werden gevonden in Cothen, een dorp in de gemeente Wijk bij Duurstede. Ook is de omgekomen vader in de gemeente opgegroeid.
08.30 uur: Op de Kerckeboschschool in Zeist wordt uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van de broertjes Ruben en Julian. De jongens zaten op deze school. Er zijn professionele hulpverleners aanwezig.
07.30 uur: Burgemeester Janssen van Zeist tekent als eerste het condoleanceboek voor de omgekomen broertjes Ruben en Julian in het gemeentehuis. "Iris en familie, we leven intens mee", aldus de burgemeester. Ook zijn vrouw tekende het boek.

MAANDAG 20 MEI


23.15 uur: De initiatiefnemers van de zoektochten in Zeist hebben gesproken over een herdenking van de twee omgekomen jongens. Op hun Facebookpagina schrijven ze dat ze op korte termijn in overleg zullen treden met de gemeente Zeist. Ze roepen iedereen op om vooral niet zelf iets te gaan organiseren.
21.34 uur: Gemeente Wijk bij Duurstede stelt op verzoek van de politie verkeersmaatregelen in rond de vindplaats van Ruben en Julian in Cothen. Eenrichtingsverkeer vanaf de Wijkersloot, uit voorzorg. Volgens een woordvoerster van de gemeente liggen er al bloemen op de plaats waar de lichamen zondag zijn gevonden.
19.08 uur: De politie is klaar met het sporenonderzoek op de vindplaats van Ruben en Julian. De omgeving wordt weer vrijgegeven.
17.12 uur: De gemeente Zeist gaat binnenkort met de moeder van Ruben en Julian en andere betrokkenen om tafel te zitten om na te denken over een herdenking voor de dode broertjes. Bij het overleg worden ook de vrijwilligers die de afgelopen dagen naar de jongetjes hebben gezocht en voetbalclub Jonathan, waar één van de broertjes opzat, betrokken.
16.42 uur: Vanaf dinsdagochtend half acht ligt er een condoleanceregister op het gemeentehuis van Zeist. Burgemeester Janssen zal als eerste tekenen.
15.33 uur: Op de Kerckeboschschool in Zeist zal dinsdagochtend worden stilgestaan bij het overlijden van de broers Ruben en Julian. Op de besloten bijeenkomst van de school van de jongens kunnen betrokkenen hun verdriet delen. Daarna zal er om 10.00 uur voor mensen van de media gelegenheid zijn om de directeur van de school en burgemeester Janssen een paar vragen te stellen.
14.44 uur: De gemeente Wijk bij Duurstede heeft een condoleanceregister geopend voor Ruben en Julian. Het gemeentehuis is dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur te bezoeken. Woensdag is het geopend tot 19.00 uur.
14.10 uur: Ook in het buitenland werd het nieuws over de vondst van de lichamen van Ruben en Julian op de voet gevolgd. Kranten in onder meer België, Duitsland, Italië en Spanje brachten het nieuws uit Cothen.
13.53 uur: De Raad van Kerken in Zeist heeft besloten om in de St. Jozefkerk in het centrum mensen de gelegenheid te bieden om hun medeleven te uiten door een condoleanceregister te tekenen. Dat kan de komende dagen van 08.00 uur tot 17.00 uur.
13.41 uur: Op de website van Kerckeboschschool in Zeist is een tekst geplaatst voor de broers. "Ruben en Julian, Voor de vakantie waren jullie er nog met jullie jas en jullie muts en jullie trommeltje met brood, jullie hadden van die coole schoenen en we wisten hoe jullie heetten, hoe jullie praatten, hoe jullie lachten, welke liedjes jullie konden zingen en nu zijn jullie zomaar dood. We begrijpen het niet dat jullie stemmen en jullie lach en de klanken van jullie lied nooit meer bij ons zullen klinken, zelfs de echo is verdwenen en jullie spullen liggen te wachten maar jullie plaats zal openblijven. Heel de klas is vol verdriet. Heel de school is vol verdriet. We missen jullie."
13.02 uur: Burgemeester Janssen van Zeist brengt dinsdag een bezoek aan de Kerckeboschschool waar Ruben en Julian op zaten.
12.29 uur: V.V. Jonathan, de club van Ruben, schrapt alle wedstrijden en trainingen voor de komende week. Ook een vrijwilligersavond gaat niet door. Alle vlaggen hangen halfstok.
12.00 uur: Bij de Trekkertrek in Cothen is om twaalf uur een minuut stilte gehouden.
De organisatie van de Trekkertrek heeft besloten dat het evenement wel doorgaat, maar wilde met een minuut stilte aandacht vragen voor de tragedie.
11.21 uur: Mensen van buiten Zeist komen langs om bloemen voor Ruben en Julian te leggen, meldt verslaggever Rik Dogger.
11.16 uur: Ook in Limburg wordt maandag stilgestaan bij de vondst van Ruben en Julian. Ze zijn daar weliswaar niet gevonden, maar daar is de afgelopen weken wel intensief gezocht, net als in onze regio. Zoekers komen om 15.00 uur nog één keer bij elkaar in Beek, bij het Steinerbos. Ze zullen dan stilstaan bij het overlijden van de jongens, en met elkaar praten over het drama. Beek ligt vlakbij Neerbeek, de plaats waar Ruben en Julian voor het laatst levend zijn gezien. De vader heeft daar getankt, en de jongens staan op camerabeelden
10.31 uur: Tienduizenden reacties op onder meer condoleance.nl. Ook op de Facebookpagina Steun de moeder van Ruben en Julian en op rubenenjulian.nl stromen de steunbetuigingen binnen.
09.27 uur: Voetbalclub Jonathan, de club van Ruben, schrapt een wedstrijd van het tweede. De vlag hangt halfstok. De club denkt nog na over andere manieren om uiting te geven aan het verdriet op de club.
08.41 uur: Het extra journaal dat zondagavond laat is uitgezonden over de vondst van de lichamen van de bijna 2 weken vermiste broers uit Zeist, is door ruim 2,8 miljoen mensen bekeken.
08.02 uur: Verslaggever Remco te Kloese is bij de vindplaats, die de hele nacht is bewaakt. Hoofdofficier van justitie Bac zei zondagavond op een persconferentie dat sporenonderzoek duidelijkheid moet scheppen over de toedracht van de dood van de jongens.
07.59 uur In de kerken in Cothen en elders in de regio is vandaag speciale aandacht voor de tragische dood van de twee broertjes. Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan zijn gevoelens delen heeft de kerkleiding laten weten.
07.48 uur Duizenden reacties zijn er maandagochtend vroeg al op diverse condoleancewebsites voor de twee broertjes uit Zeist binnengekomen. Onder meer op condoleance.nl en Facebook delen mensen hun verdriet over de dood van Ruben (9) en Julian (7). Bijna 2 weken lang is naar de jongens gezocht
07.25 uur Voetvalvereniging Jonathan, waarvoor Ruben speelde, is in rouw. De voorzitter laat weten dat de club is 'overvallen door intense droefheid'.
06.30 uur Het rechercheteam gaat maandag nog op volle sterkte door om uit te vinden hoe de kinderen precies in de afwateringsbuis in Cothen terecht zijn gekomen. Specialisten van Defensie helpen de politie daarbij.
00:26 uur: Burgmeester Tjapko Poppens laat op de website van de gemeente Wijk bij Duurstede weten dat de hele gemeenschap zwaar aangeslagen is door de tragische gebeurtenis. "Veel inwoners kennen Ruben en Julian persoonlijk. Dat de broertjes nu in onze gemeente zijn gevonden maakt het extra moeilijk om dit drama te kunnen bevatten. Ik spreek namens alle inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede mijn gevoelens van medeleven uit naar de nabestaanden, vrienden en bekenden van beide kinderen. Wij wensen hen heel veel kracht en sterkte toe in de moeilijke en verdrietige tijd die volgt."

ZONDAG 19 MEI


23:27 uur: Facebook van de burgerzoekacties: "Helaas hebben we moeten vernemen dat de twee broertjes Julian en Ruben niet meer in leven zijn. Enerzijds opluchting dat de kinderen gevonden zijn, maar anderzijds een verschrikkelijk moment voor de familie en betrokkenen. Wij leven dan ook zeer met hun mee, en wensen hen kracht en moed deze moeilijke tijd door te komen."
23.25 uur: Einde persconferentie.
23.21 uur: Hoofdofficier van Justitie Bac: De omstandigheden waaronder we de lichaampjes hebben aangetroffen, zijn complex. Het onderzoek gaat door.
23.14 uur: Burgemeester Koos Janssen: Interactieve wijze van zoeken wordt gewaardeerd door familie, ook de manier waarop de media opereerden.
23.14 uur: Burgemeester Koos Janssen: Er breekt een verdrietige tijd aan. Naar verwerking kijken maatschappelijke organisaties en gemeente.
23.12 uur:Korpschef Miriam Barendse: Maandag gaan specialisten van Defensie en politie verder met sporenonderzoek. Rechercheurs zullen buurtonderzoek doen. Omgeving blijft afgezet.
23.10 uur: Korpschef Miriam Barendse: heel veel inzet van politiemensen. "We zijn 14 dagen bezig geweest met verzamelen van beeldmateriaal, tips en sporen."
23.06 uur: HOOFDOFFICIER VAN JUSTITIE BAC: LICHAAMPJES IN COTHEN ZIJN VAN RUBEN EN JULIAN.
23.05 uur: BURGEMEESTER KOOS JANSSEN VAN ZEIST: MEDELEVEN MET FAMILIE VAN VERMISTE JONGENS
23.03 uur: Start persconferentie in het politiebureau in Utrecht
22.34: Korpschef Miriam Barendse en hoofdofficier van justitie Johan Bac zijn ook bij de persconferentie aanwezig.
22.16 uur: Lichamen worden geidentificeerd op basis van gebitskenmerken. Daarna gaat het Nederlands Forensisch Instituut nog dna-testen doen, zegt de politie tegen RTV Utrecht.
22.13 uur: De gemeente Zeist laat aan RTV Utrecht weten dat burgemeester Koos Janssen bij de persconferentie is.
21.59 uur: Politie: rond 23 uur persconferentie over de gevonden lichamen in Cothen.
21.55 uur: Kerken in Cothen ook maandag open.
21:46 uur: Politie wil niet meer antwoorden op vragen van de pers. "Binnen een half uur tot een uur komt er een bericht."
21.22 uur: Ook de Petrus en Pauluskerk in Cothen zijn geopend voor mensen die willen bidden.
21.15 uur: Identificatie volgt pas, nadat de lichamen van het plaats delict zijn gehaald, zegt de politie tegen RTV Utrecht.
21.05 uur: Verslaggever Peter Knieriem zegt dat de lijkwagen direct weer is vertrokken. Het is onduidelijk of de deuren van de auto open zijn geweest.
20:57 uur: Lijkwagen arriveert op vindplek in Cothen.
20:56 uur: Pastor Rebecca Onderstal van de Dorpskerk Cothen meldt via Twitter dat ze de deur van de kerk openzet en een kaarsje aan doet.
20.47 uur: Zoekvrijwilliger op Radio M Utrecht: We wilden deze week in dit gebied gaan zoeken.
20.30 uur: "Ons werk zit erop. We zijn heel bedroefd allemaal, dit hakt er wel in", zegt zoekvrijwilliger Wanda van de Bovenkamp tegen De Telegraaf.
20.30 uur: Verslaggever Dennis van Ommeren: "Bij het persvak is niets te merken van ramptoerisme. De politie heeft de vindplaats goed afgezet." Op sociale media maken veel mensen zich druk om ramptoeristen.
20.02 uur: Politiewoordvoerder Bernhard Jens spreekt over "lichaampjes" op RTV Utrecht. Hij zei direct daarna dat het nog niet steeds duidelijk is of het om inderdaad om kinderen gaat.
19.40 uur: RTL-Verslaggever Geert Gordijn zegt dat er in het water door duikers van de politie onderzoek wordt gedaan.
19.31 uur: Politie heeft familie van de broertjes ingelicht over de vondst van de twee lichamen. Er is volgens de politie nog geen enkele zekerheid dat de gevonden lichamen van de vermiste broertjes zijn.
19.21 uur: Alle wegen richting plaats delict en deel Amsterdam-Rijnkanaal zijn afgezet.
19.17 uur: De politie verwacht dat het zeker tot 21 uur duurt, voordat het forensisch onderzoek is afgerond en de lichamen worden geborgen.
19.10 uur: RTL Nieuws: "De politie is inmiddels begonnen met buurtonderzoek. Ze gaan van huis tot huis."
18.53 uur: Er is ook een politieboot gearriveerd via het Amsterdam-Rijnkanaal, meldt verslaggever Peter Knieriem die ter plaatse is.
18.51 uur: De politie zet in Cothen alle middelen in om de twee gevonden lichamen te identificeren. In het dorp staat ook een zogenaamd mobiele plaats delict-unit. Het gebied is verder afgezet met linten en schermen.
18.40 uur: De forensische opsporing doet op dit moment onderzoek naar de twee lichamen. De brandweer is ook ter plaatse.
18.26 uur: De politie doet dringend verzoek aan burgers om niet naar Cothen te komen. Er heeft al korte tijd tijd een file gestaan in de buurt van het dorp. De gemeente Wijk bij Duurstede laat RTV Utrecht weten nog geen nadere actie te ondernemen.
18.08 uur: Pers stroomt toe naar het gebied in Cothen, meldt verslaggever Peter Knieriem van RTV Utrecht. Hekken worden neergezet om de vindplaats af te schermen voor de pers.
18.02 uur: Verslaggever Dennis van Ommeren: "De vondst was toevallig. Er was geen zoektocht in het gebied gepland."
17.58 uur: De twee gevonden lichamen lagen in een duiker van een sloot op de hoek van de Hoekseijk en de Kanaaldijk-noord in Cothen. Dat zegt de politie tegen het ANP.
17.40 uur: De plek waar de lichamen zijn gevonden is een weiland, omgeven door sloten, bruggetjes en duikers. De politie richt een persvak in waar media verslag kunnen doen.
17.20 uur: Politie tegen RTV Utrecht: identificatie van de lichamen gaat nog uren duren. "Ook niet te zeggen of het om kinderen of volwassenen gaat."
17.16 uur: POLITIE: 2 LICHAMEN AANGETROFFEN COTHEN, HOEKSEDIJK/KANAALDIJK-NOORD.
15.05 uur: De politie zet camerabeelden online van de Herenstraat in Rhenen, waarop hoogstwaarschijnlijk de auto van de vader te zien is. De auto rijdt in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei om 01.44 uur richting Leersum. Twee minuten eerder die nacht is de auto al gezien ter hoogte van de Rijnbrug in Rhenen.
14.07 uur: vrijwilligers die zoeken op de Utrechtse Heuvelrug, zeggen tegen RTV Utrecht dat ze ook het bos rond de zandafgraving bij Maarn willen bekijken. Als ook dat niets oplevert, verplaatsen ze hun zoekacties komende week richting Wijk bij Duurstede.
14.01 uur: politie meldt RTV Utrecht dat het totaal aantal tips in de zaak op bijna 3000 staat.
13.35 uur: Inwoners van Doorn en omgeving melden dat de F16 al meerdere keren is overgekomen. Volgens vliegtuigspotters is F16 opgesteden van militaire luchthaven Volkel.
13.33 uur: Zeven duikers gaan zoeken bij de zandafgraving in Maarn, meldt RTV Utrecht-verslaggever Floris Prenger.
12.35 uur: Politie maakt bekend dat er met een F16 met speciale apparatuur wordt gezocht in het bosgebied tusen Doorn en Rhenen. Ook worden politiehelikopters ingezet. "Er is gekozen voor dit gebied omdat een groot deel van de tips hierover binnenkomen", aldus de politie.
12.35 uur: Het onderzoeksteam is op zoek naar drie spanbanden en een groene zaklamp, zegt de politie. Uit de inventarisatie van de kleding van de kinderen blijkt dat er mogelijk kledingstukken missen, naast het eerdergenoemde camouflageshirt. Van de auto van de vader is meer camerabeeld binnengekomen.
12.15 uur: Ongeveer 70 burgerzoekers kammen in drie groepen het bosgebied bij Doorn uit.
11.40 uur: De politie zegt tegen RTV Utrecht dat er ontwikkelingen zijn in de zaak van de vermiste broertjes. Binnen een half uur komt er meer duidelijkheid.
10.00 uur: De familie van de moeder van de vermiste jongens neemt voor het eerst rechtstreeks contact op met de media. Ze stuurt een brief aan RTV Utrecht waarin de familie iedereen bedankt voor het medeleven.
9.38 uur: De politie heeft aan de organisatoren van burgerzoekacties laten weten dat het gebied tussen Rhenen en Doorn aan de noordkant van de N225 doorzocht wordt door professionele diensten. De burgerzoekers hebben hun actie nu verplaatst naar het bos in de buurt van camping Het Grote Bos tussen Doorn en Driebergen.

ZATERDAG 18 MEI


19.00 uur: Bij een urenlange zoektocht door zo'n 25 vrijwilligers in bossen bij Sweikhuizen en Puth is zaterdagmiddag niets gevonden. De bossen liggen niet ver van het Danikerbos in Geleen.
17.00 uur: Na het tonen van een foto van een T-shirt van de vermiste Julian en de onderbroek van zijn omgekomen vader, zijn ruim honderd tips binnengekomen. Dat zegt de politie tegen RTV Utrecht.
15.50 uur: De organisatie achter de burgerzoekacties in onze regio, zeggen tegen RTV Utrecht dat er zondag vanaf 12 uur ook wordt gezocht in Leersum, Er wordt niet gezocht in Zeist.
14.16 uur: Burgerzoekers zeggen tegen RTV Utrecht dat er zondag wordt gezocht tussen Austerlitz en Woudenberg.
11.17 uur: De Raad voor de Kinderbescherming wil niet ingaan op het artikel in het NRC Handelsblad. "We herkennen ons in het artikel, maar gaan verder niet op de zaak in", aldus een woordvoerder van de Raad tegen RTV Utrecht. De woordvoerder zei ook dat de Raad geen informatie heeft die "kan leiden tot een doorbraak in de zoektocht naar de jongens".
11.02 uur: Maandag wordt ook gezocht in België, maakt initiatiefnemer Pieter Smits bekend. Op Tweede Pinksterdag gaat een groep burgers vanaf 11 uur het bos- en heidegebied ten westen van Maasmechelen doorzoeken. Dat zou gebeuren in overleg met de burgemeester en de politiecommandant van Maasmechelen. Verzamelpunt voor de zoekers is het gemeentehuis in de Belgische plaats, net over de grens bij Geleen.
11.00 uur: Een groep van ruim 50 mensen zoeken in het Danikerbos en rond visvijver De Driepoel in Geleen.
10.00 uur: Burgerinitiatief Beek wil zaterdag om 14 uur gaan zoeken in Geleen. De groep verzamelt zich bij de Weg langs stammen / Panoramweg. De actie zou gecoördineerd zijn met de politie.
10.00 uur: De organisatoren van de zoekacties in Zeist en De Utrechtse Heuvelrug gaan hun krachten bundelen. Dat laten ze via Facebook weten.
09.30 uur: De zoektocht naar de vermiste jongens in Leersum is afgeblazen. Door het pinksterweekend zijn de organisatoren van de zoektocht bang voor een grote opkomst die ze niet goed kunnen coördineren.
08.00 Een groep combat trackers van Defensie doorzoekt per tweetal het bos tussen Doorn en Rhenen. Mogelijk gaan ze ook zondag zoeken.
07.00 uur: NRC Handelsblad meldt dat de vermiste broertjes onder toezicht van Jeugdzorg zouden komen te staan. De krant citeert uit een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming.

VRIJDAG 17 MEI


22.00 uur: Het TROS-programma Vermist besteedt aandacht aan de broertjes en de vader. Leden van een team met speurhonden geven aan dat de burgerzoektochten de speurhonden soms in de weg zitten, omdat de dieren afgeleid raken. Politiewoordvoerder Bernhard Jens vertelt over de kledingstukken en voegt daaraan toe: "Het lijkt steeds meer op een goed geplande actie van de man."
21.50 uur: Dat de man geen onderbroek droeg, betekent absoluut niet dat er sprake is van een zedenmisdrijf, benadrukt een woordvoerder van de politie tegen persbureau ANP.
21.27 uur: De politie verduidelijkt in een tweet de zoektocht naar het kledingstuk van de vermiste jongen: "Nieuwe info kwam binnen dat Julian mogelijk géén camouflageshirt droeg bij/na vertrek uit Vleuten. Dit shirt ontbreekt wel". En: "We hebben géén kleding van de vermiste broertjes gevonden, maar ontdekt dat een camouflageshirt mist."
20.23 uur: De politie zoekt een boxershort van de vader en een T-shirt van de zevenjarige Julian.
18.30 uur: Enkele tientallen mensen zoeken bij het Henschotermeer. Er zijn ook vrijwillige duikers aanwezig, die in het water zoeken.
17.25 uur: Bij het Henschotermeer worden ook vrijwillige duikers ingezet tijdens de zoekactie vanavond. Mensen die een gedegen duikopleiding en eigen apparatuur hebben, kunnen zich nog aanmelden.
13.00 uur: Politie zet lijst met 18 veelgestelde vragen en antwoorden over de vermiste broertjes online. Daarin staat dat er met tientallen mensen aan de zaak wordt gewerkt, dat de telefoon en computer van de man is onderzocht en dat er een afscheidsbrief is gevonden. Verder zegt de politie dat ze blij zijn met (gecoördineerde) burgerzoekacties en dat paragnosten niet worden ingezet.
12.11 uur: Ook in het weekend burgerzoekacties aangekondigd naar Ruben en Julian. In Limburg gaan vrijwilligers zaterdag de route rijden die vader Jeroen zou hebben gereden.
10.03 uur: Vrijwilligers maken bekend dat ze vanavond opnieuw gaan zoeken naar de broertjes. Dit keer is de zoekactie in de buurt van Woudenberg. Ze verzamelen zich vanaf 18.30 uur bij het Henschotermeer. Ook zijn er initiatieven om te zoeken in de buurt van Langbroek.
09.16 uur: De politie heeft al ruim 1800 tips binnengekregen over Ruben en Julian. Het rechercheteam blijft tijdens de pinksterdagen op volle sterkte doorwerken, aldus een politiewoordvoerder.
06.47 uur: De vrijwillige zoekploegen beraden zich vanochtend over hoe het verder moet met de zoektocht naar de broertjes. Ondertussen maken mariniers zich weer op voor een nieuwe zoekdag.

DONDERDAG 16 MEI


18.00 uur: In de Facebookgroep 'Steun de moeder van Ruben en Julian' laat de moeder van de jongens een bericht achter. "Enorm bedankt voor jullie kaartje, ik ben zo blij dat er een hoop mensen - zoals jullie - zijn die op de momenten dat ik alle hoop dreig te verliezen me weer dat steuntje hoop kunnen geven. En dan zie ik hier alle mooie creaties die: jullie maken. Als Ruben en Juul dit zien zullen ze zich zo bijzonder voelen. Ik hoop zo dat ze deze mooie creaties ook echt kunnen zien en dat gevoel ook echt mogen voelen, want dat verdienen ze!!!! Van het diepste uit mijn hart: BEDANKT!!!!?"
16.19 uur: Er heeft zich na tien dagen onderzoek nog steeds niemand gemeld bij de politie, die vorige week maandag of dinsdagochtend vroeg iets heeft verkocht aan de 38-jarige vader van de vermiste kinderen Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist. Dat de vader aankopen heeft gedaan, staat volgens de politie vast, aangezien hij maandag 170 euro pinde. Daarvan zat nog maar een klein bedrag in zijn portemonnee toen hij dood werd gevonden.
16.00 uur: Uit motoranalyse van de auto blijkt dat de vader niet veel verder heeft gereden dan Vleuten-Neerbeek-Doorn. Het rijden van een omweg via het buitenland, ligt niet voor de hand, meldt de politie.
15.36 uur: De auto in Leersum waarvan de politie beelden heeft getoond, is niet de auto van de vader van de vermiste broertjes. Dat blijkt uit onderzoek van een voertuigdeskundige, meldt de politie.
15.20 uur: Zaterdag wordt door vrijwilligers de terugroute van de vader gereden vanaf Neerbeek. Meerijders verzamelen om 10.00 uur bij Tinq-tankstation.
14.00 De initiatiefnemers van de grote zoekacties naar de vermiste broertjes Ruben en Julian willen een landelijk netwerk van zoekvrijwilligers opstarten. De politie ziet zo'n organisatie wel zitten, zegt een politiewoordvoerder tegen RTV Utrecht
10.00 uur: Nieuwe Facebookpagina voor zoekacties in Zeist, overigens tegen de zin van de beheerders van de Facebookpagina waar de zoektochten in De Utrechtse Heuvelrug worden gecoördineerd. Daar wordt gevreesd voor versnippering.
07.22 uur: De politie heeft woensdagavond de tijdsinstellingen van de camera in Leersum nog een keer onderzocht. Eindconclusie zou zijn dat de camera een uur en zestien minuten voorloopt. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de tijdlijn van gebeurtenissen.

WOENSDAG 15 MEI


22:03 uur: Vrijwilligers zoeken donderdag níet binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug naar de vermiste Ruben en Julian uit Zeist. Dat hebben ze besloten na overleg met de gemeente. Ze willen de combat trackers van het Korps Mariniers, die sinds gisteren de bosgebieden tussen Rhenen en Doorn doorzoeken, niet in de weg lopen
20:54 uur: De kinderen zijn niet gevonden in het afgezette gebied bij de Sparrenheuvel, meldt de politie.
20.48 uur: De eerste combat trackers van het Korps Mariniers beëindigen hun zoekactie in Rhenen. Morgen gaan ze verder.
20:34 uur: De politie is met speurhonden onderweg naar het afgezette gebied. Volgens omstanders zouden er twee kruisen zijn gevonden. De grond wordt met prikstokken afgetast.
20:31 uur: De politie heeft in de omgeving van de Sparrenheuvel in Zeist een gebied van ongeveer 30 vierkante meter afgezet, nadat een vrijwilliger iets zou hebben gezien of gevonden.
19.05 uur: Hoge opkomst in Zeist. Enkele honderden vrijwilligers zoeken naar de broertjes en vormen naar verluidt een linie die van Zeist naar Driebergen reikt. Connexxion stelt bussen ter beschikking om de speurders op de juiste locatie te krijgen.
17.05 uur: Politie betreurt verwisselen camerabeelden in zaak Ruben en Julian. Foutje door snelheid, meldt woordvoerder in U Vandaag. Het belangrijkste is dat de jongens gevonden worden, onder meer door de automobilist te vinden die achter Denis reed.
16.17 uur: Groepjes van acht tot tien speciaal getrainde mariniers gaan opnieuw bosgebieden tussen Rhenen en Doorn afspeuren. Aanleiding voor de nieuwe zoekactie is de grote hoeveelheid tips die de politie uit dat gebied binnenkrijgt
15.45 uur: De reddingshonden uit België komen niet naar Zeist. De vrijwilligers zeggen dat ze door de politie zijn verzocht om thuis te blijven. "Als de politie zoiets vraagt dan zullen ze daar een goede reden voor hebben."
15.00 uur: Ook de klok bij de camerabeelden van Leersum zorgt voor verwarring. De opnamen zijn een uur eerder gemaakt dan werd aangenomen, dus om 0.56 uur. Dat is ongeveer drie kwartier vóór de auto van Jeroen Denis in Rhenen werd gesignaleerd.
14.45 uur: "De beelden van het eethuis in Leersum waarop de auto van Jeroen Denis te zien is, zijn in de verkeerde volgorde op tv getoond." Volgens de eigenaar van het café reed de auto eerst in de richting van Doorn en toen ervandaan. De politie heeft beelden van de periode erna opgevraagd, om te zien of Denis nog een keer te zien is.
14.00 uur: De moeder van Ruben en Julian wenst via Facebook het schoolvoetbalteam van de Kerckenboschschool in Zeist veel sterkte. "Ik weet zeker dat Ruben het erg vindt dat hij er niet bij is, maar hij zou het veel erger vinden als het door hem niet door zou gaan," schrijft ze.
13.45 uur: Ook in Limburg zoeken vrijwilligers nog iedere dag naar de vermiste Ruben en Julian. Eerder in Beek, Maastricht en Stein, vanavond in een bos in Sittard achter de sportopleiding die Jeroen Denis ooit deed.
12.58 uur: De moeder van de vermiste broertjes Ruben en Julian en haar zus hebben plekken in Zeist aangewezen waar burgers moeten zoeken. Het gaat om gebieden met speeltuintjes en waterpartijen waar het gezin graag kwam.
10.53 uur: Een groep Belgische vrijwilligers zal woensdagavond in Zeist met reddingshonden meezoeken naar de vermiste broertjes Ruben en Julian. De vrijwilligers hebben zich zelf aangemeld.
10.23 uur: Sinds de nieuwe informatie die dinsdag is verspreid, heeft de politie zo'n 250 tips binnengekregen. Sommige tips, zoals degenen die afkomstig waren van mensen die dachten de jongens te hebben gezien, zijn meteen gecontroleerd. De rest wordt nu nagegaan.
07.22 uur: Door alle media-aandacht, onder meer in Opsporing Verzocht, heeft de politie meer dan honderd telefoontjes met tips gekregen. Die worden nu nagegaan.

DINSDAG 14 MEI


22.03 uur: In Opsporing verzocht heeft de politie onder meer foto's getoond van de kleren die vader Jeroen Denis in de laatste paar uren van zijn leven aanhad.
21.55 uur: Politie laat RTV Utrecht weten dat de telefoon roodgloeiend staat na de nieuwe informatie over de kleding en de route. Er zitten ook enkele bruikbare tips tussen, die direct door de recherche worden nagetrokken.
21.00 uur: Zoekactie in Leersum met ongeveer 100 mensen heeft niets opgeleverd, meldt een van de vrijwilligers aan RTV Utrecht.
20.51 uur: Politie Utrecht twittert: "Tips stromen binnen naar aanleiding van media-aandacht nieuwe informatie."
19.30 uur: In Opsporing Verzocht geeft politiewoordvoerder Bernhard Jens een feitenrelaas. Hij vraagt zich hardop af of Jeroen Denis wellicht een afscheidsrit heeft gemaakt, en vraagt of er mensen zijn die hem die nacht misschien nog in Zeist hebben gezien.
19.25 uur: In Opsporing Verzocht besteedt de politie aandacht aan de vermissing.
19.15 uur: politie zet foto's van de kleding van vader Jeroen Denis online.
17.08 uur: Politie vraagt nog steeds om tips. De recherche hoopt dat getuigen meer kunnen vertellen over de route die de man heeft afgelegd. "Misschien zijn ze onderweg ergens uitgestapt. Mogelijk hebben ze ergens geplast of wat gegeten. Misschien zijn ze inderdaad in een motel ergens onderweg geweest. We willen alles weten", aldus de politie.
17.00 uur: Politie zet een video van bewakingsbeelden bij Leersum online, waarop de auto van de vader te zien is en iemand die daarachter rijdt. Naar die bestuurder is de politie op zoek.
16.30 uur: Politie publiceert persbericht: "voorbereide actie vader vermiste broertjes". In het bericht schrijft de politie over de brief en dat de man zijn omgeving had verteld dat hij met de jongens op vakantie zou gaan in Luxemburg.
16:25 uur: Wanda van den Bovenkamp en Marc Satijn, die al sinds midden vorige week burgerzoekacties naar de vermiste broertjes uit Zeist organiseren, raden op hun Facebookpagina iedereen af om op eigen houtje ergens te gaan zoeken. "Wij willen nogmaals benadrukken dat wij zeker geen voorstander zijn van ongeorganiseerde of individuele zoekacties, aangezien deze schade zouden kunnen toebrengen aan het onderzoek."
16.22 uur: De politie zegt dat er 1500 tips zijn binnengekomen. Later wordt bekendgemaakt welke kleding de omgekomen vader aanhad.
16.21 uur: Op basis van videobeelden denkt de recherche dat hij vorige week maandag rond middernacht op een parkeerplaats bij Venray heeft gestaan. De politie kan niet zeggen of de jongens op dat moment in de auto zaten.
16.14 uur: Vader schreef afscheidsbrief, maakt de politie bekend. De brief is vorige week maandagmiddag in Vleuterweide getypt.
16.00 uur: Zus van moeder Iris laat weten aan RTV Utrecht: "Wij blijven erop hameren dat mensen moeten blijven zoeken en de enorme steunbetuigingen vanuit binnen- en buitenland wordt zeer gewaardeerd. We moeten de hoop vasthouden."
11.20 uur: Opnieuw gaan vrijwilligers de komende dagen zoeken naar de vermiste Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist. Dinsdagavond om 19.30 uur start een zoekactie in Leersum. Op woensdagavond wordt er gezocht in Zeist.
09.03 uur: De politie hoopt dinsdag met meer info te komen over de vermiste broertjes.
08.00 uur: De politie maakt bekend dat de vermissing van de broertjes in Opsporing Verzocht wordt behandeld. Het programma start om 19.25 uur op Ned.1 en duurt tot 20 uur.
07.33 uur: Woordvoerder Jens van de politie blijft hoop houden: "We verliezen absoluut niet de moed. We blijven doorgaan met alle mensen. Zo lang wij nog informatie hebben en krijgen waar we denken dat we iets mee kunnen, blijven we moed houden dat we die jongens gaan vinden."

MAANDAG 13 MEI


22.00 uur: Inwoners van Limburg kondigen op een Facebook een nieuwe zoekactie aan. Op zaterdag 18 mei willen ze in de Limburgse plaats Geleen bij visvijver de Driepoel en het Danikerbos gaan zoeken.
21.10 uur: De zoektocht in de Doornse bossen is afgelopen. Ca 100 mensen hielpen mee. Zonder resultaat.
19.35 uur: De Belgische vermissingsexpert Alain Remue vindt dat de Nederlandse politie goed werk verricht in de zoektocht naar de twee vermiste broers Ruben en Julian. "We zijn naar de vergadering gegaan met een aantal ideeën, vragen en voorstellen, maar tot mijn grote genoegen moet ik zeggen dat er al veel creatief werk was gedaan", zegt hij tegen de NOS.
19.15 uur: Ongeveer honderd vrijwilligers zoeken in de bossen ten westen van het Doornse Gat naar de twee vermiste broertjes. De vrijwilligers worden bijgestaan door enkele politiemensen en boswachters.
18.10 uur: Politie bedankt de bijna 1000 tipgevers via Twitter.
17.40 uur: Het politieteam dat zoekt naar de vermiste broertjes uit Zeist, heeft maandag de Belgische hoofdcommissaris Alain Remue om advies gevraagd. Remue leidt de Cel Vermiste Personen, dat is opgericht na de geruchtmakende zaak-Dutroux. Remue is volgens de politie in Utrecht zeer deskundig op het gebied van de vermissing van kinderen.
17.19 uur: Politie staakt zoektocht in vijver in Limburgse Geulle naar vermiste broertjes Ruben en Julian. Er is niets gevonden.
16.33 uur: De zoekactie in het Doornse Gat wordt gestaakt, zegt verslaggever Dennis van Ommeren. Er is niets gevonden.
16.14 uur: Duikers hebben twee plekken gemarkeerd in de vijver bij Geulle.
15:51 uur: Er komen extra duikers bij, meldt verslaggever Rik Dogger. Er worden drie duikuitrustingen klaargemaakt.
15:47 uur: De politie heeft meer dan duizend tips binnengekregen over de vermiste broertjes Ruben en Julian, meldt de NOS. De politie is nog bezig met het bekijken van alle tips en zegt dat er bruikbaar materiaal tussen zit.
15:41 uur: De duiker krijgt nieuwe uitrusting en gaat met een lang touw met een soort dobber er aan terug het water in.
15:27 uur: De vader van de vermiste broertjes Julian en Ruben heeft "zeer waarschijnlijk het een en ander van tevoren bedacht". Dat zegt politiewoordvoerder Bernhard Jens tegen RTL Nieuws.
15.21 uur: Duiker komt met lege handen naar de kant, meldt verslaggever Rik Dogger.
14.44 uur: De duikers komen aan bij de vijver in Geulle.
14.15 uur: Diverse mensen vertellen tegen RTV Utrecht dat de broertjes vorige week maandag nog met hun vader zijn gezien bij het Doornse Gat. Ze zouden er op de dag van hun verdwijning hebben rondgelopen.
13.30 uur: Dennis van Ommeren meldt dat een twee agenten met hond en prikstok het bos ingegaan zijn. "Niet om nieuwe informatie te onderzoeken, maar om bepaalde zaken in het onderzoek uit te sluiten."
12.55 uur: Verslaggever Dennis van Ommeren ziet twee politiebusjes met honden arriveren bij het Doornse Gat, de plaats waar vorige week het lichaam van Jeroen Denis werd gevonden. Er wordt gezocht aan de rand van het bos.
12.40 uur: Onduidelijk hoe laat de duikers aankomen. Ze hebben eerst nog een andere klus, die ze moeten afmaken.
12.34 uur: De politie heeft besloten op twee plaatsen in de visvijver duikers het water in te sturen. De kans dat ze iets zullen vinden wordt gering geacht, meldt verslaggever Rik Dogger ter plaatse.
11.30 uur: Bootje op visvijver Geulle weer aan de kant. Politie analyseert sonarbeelden.
10.45 uur: Zoekslag met sonarapparatuur is begonnen.
10.30 uur: Verslaggever Rik Dogger heeft diverse mensen uit de omgeving van het gebied gesproken. Niemand heeft vorige week iets verdachts opgemerkt. Er zijn sindsdien ook diverse viswedstrijden gehouden in de vijver.
10.15 uur: Boot inmiddels compleet. Sonarapparatuur wordt ingeladen.
09.29: Zoekactie vertraagd. De boot blijkt een onderdeel te missen. Dat wordt nu nagebracht.
09.00: Bootje dat voor zoekactie gebruikt wordt ligt in visvijver. Het wachten is op de duikers.
08.17: Politie corrigeert berichtgeving in media. Jeroen Denis werd niet zonder schoenen gevonden. De wandelschoenen, waarvan de recherche weet dat hij ze had, zijn niet aangetroffen in zijn huis, bij zijn auto of aan zijn lichaam.
08.16: Politie meldt op Radio M Utrecht dat Jeroen Denis en zijn zoontjes Ruben en Julian in Beek lokaal bekend waren. Ze zijn daar maandagavond niet, zoals gespeculeerd werd, op bezoek geweest bij een ex-vriendin van Denis.
07:23 uur: Media verzameld bij de visvijver in Geulle. Ook vrijwillige speurders uit de provincie Utrecht zijn erbij uit belangstelling. De zoekactie begint pas om 9.00 uur.

ZONDAG 12 MEI


22:04 uur: Maandagavond wordt er opnieuw gezocht door de particulieren. Ze houden de zoekactie in het Limburgse Geulle in de gaten, maar willen 's avonds om 18.30 uur verzamelen bij een stuk grond in Doorn waar nog niet is gezocht.
21:40 uur: De politie zoekt schoenen van de vader van de vermiste broertjes, want die zijn niet bij zijn lichaam gevonden en ook niet bij hem thuis. Ook zoekt de politie een deel van een sleepkabel en een spanband.
21:18 uur: De visvijver in Geulle wordt morgen onder andere onderzocht door duikers van de marine.
21:15 uur: De politie en de mariniers hebben de zoektocht in Geulle stopgezet. Morgen wordt alleen de visvijver onderzocht. Het gebied wordt vannacht bewaakt.
20:58 uur: L1 meldt dat een vriendin van de vader van de vermiste broertjes om de hoek woont bij het tankstation in Beek, waar hij maandagavond pinde.
20:49 uur: De politie vermoedt dat er nog ongeveer een uur lang wordt gezocht.
20:45 uur: Politie en mariniers zijn volgens politiewoordvoerder Bernhard Jens bezig met het onderzoeken van het laatste deel van het zoekgebied in Geulle. Daarna wordt besloten of er morgen nog verder gezocht moet worden in het gebied.
20:32 uur: Op de Facebook-pagina van de moeder van de vermiste Ruben en Julian uit Zeist staat een foto van moeder Iris van der Schuit en haar zoontjes met de tekst 'Ik mis jullie zo lieve Ruub en Juul, love you4-ever'.
19:59: De vrijwilligers die de afgelopen dagen hebben gezocht naar de vermiste broertjes volgen de zoekactie in Geulle op de voet. Ze overleggen vanavond of ze de komende dagen opnieuw gaan zoeken. Dat is afhankelijk van eventueel nieuws uit Limburg.
19:53 uur: Politie ontkracht tegenover RTV Utrecht geruchten op Twitter dat de vermiste broertjes in een visvijver in Geulle gevonden zouden zijn.
19:45 uur: Hondenbrigade meldt zich bij afgezette gebied in Geulle.
19:19 uur: De politiehelikopter heeft vanuit de lucht beelden gemaakt van het zoekgebied in Geulle. De helikopter is daarna geland. Officieel is niet bekendgemaakt waarom, maar het vermoeden is dat de agenten en mariniers (combat trackers) de beelden hebben kunnen bestuderen.
19:17 uur: De politie en de mariniers (combat trackers) maken vanavond in het Limburgse Geulle een eerste scan van het zoekgebied. Mochten ze vanavond niks vinden, dan zetten ze morgen een grootscheepse zoekactie op touw, vergelijkbaar met die in Doorn en Elsoo.
19:00 uur: De uitzending op Radio M gaat voorlopig door in verband met de zoekactie naar de vermiste broertjes Julian en Ruben in Geulle.
18:55 uur: De zoektochten door vrijwilligers in de omgeving van de pyramide van Austerlitz en in het Limburgse Beek hebben niets opgeleverd.
17.59 uur: Politieheli is nu in het Limburgse Geulle gearriveerd om te helpen bij de zoekactie naar de twee broertjes.
17.31 uur: Politie en militairen beginnen nu met zoeken in Geulle. Politiehelikopter helpt mee.
17.28 uur: Mensen van de ME helpen bij afzetten onderzoeksgebied in Geulle. Pers en nieuwsgierige toeschouwers worden op afstand gehouden.
16.19 uur: In Limburg wordt gezocht in de buurt van een visvijver aan de Kleivelderweg. Militairen helpen mee. Waaruit nieuwe informatie bestaat, is onbekend.
16.01 uur: De politie heeft nieuwe informatie binnengekregen en gaat met onder meer een heli naar de broertjes zoeken bij Geulle in Limburg.
14.28 uur: Update van de politie: er zijn tot nu toe nog helemaal geen aanwijzingen dat de broertjes Ruben en Julian mogelijk zijn gevonden.
10.22 uur: Vrijwilligers zoeken zondag in Austerlitz en het Limburgse Beek. Locatie Austerlitz is mede op advies van een paragnost uitgekozen.

ZATERDAG 11 MEI


20.35 uur: In het Kelmonderbos in Beek wordt zondag een zoekactie gehouden door vrijwilligers, meldt L1. Aanleiding voor de actie is de vondst van een schepje en een doek. Volgens de initiatiefnemer van de zoekactie is er geen concrete aanleiding om te denken dat het schepje van de vermiste jongens is. "Het is meer een gevoel dat we hebben. En we vinden dat we alles moeten doen om hen te vinden, al is de kans nog zo klein", zegt hij.
20.30 uur: Politie geeft kaartje vrij van de route die de vader zeker heeft gereden en mogelijk heeft gereden. Op het kaartje staan onder meer alle GSM-waarnemingen vermeld. Zo is er in de nacht van maandag op dinsdag om 04.16 uur nog een GSM-waarneming in Leersum geweest.
20.27 uur: De politie heeft een formulier op internet gezet waarmee mensen beelden kunnen uploaden als zij denken dat daarop de auto van de vader staat.
17.48 uur: De politie heeft vertraging opgelopen met het vrijgeven van het kaartje met daarop de vooralsnog bekende route die de vader van Ruben en Julian heeft afgelegd. Komt later.
17.27 uur: Stuk grond bij ecoduct in Rhenen/Elst weer vrijgegeven. Ruben en Julian niet gevonden.
16.21 uur: De politie heeft bij een ecoduct in Rhenen/Elst een stuk grond afgezet en gaat onderzoek verrichten. Deel van bos is met linten afgezet.
15.00 uur: Voorzitter voetbalclub Jonathan, waar Ruben in een team zit, over de beslissing om zaterdag de wedstrijden door te laten gaan: "Door te voetballen willen we ook een signaal van hoop afgeven. Als wij vandaag alles zouden afgelasten dan geven we eigenlijk toe aan een noodlot en dat willen we niet. Wij willen dezelfde hoop houden als de moeder van Ruben heeft."
14.11 uur: Er is regelmatig telefonisch contact tussen de organisatie van de zoektocht en de loco-burgemeester van Utrechtse Heuvelrug.
13.59 uur: Het eerste deel van de zoektocht is afgelopen en de vrijwilligers gaan terug naar het verzamelpunt. Daarna zal in een ander deel van het bos worden gezocht.
12.19 uur: Op de voetbalclub van Ruben, v.v. Jonathan in Zeist, wordt zaterdag meegeleefd met de familie van de vermiste jongetjes. Zo is de huldiging van een winnend team afgeblazen en staat de muziek uit. Wel wordt er gewoon gevoetbald.
11.38 uur: Politie meldt zaterdagmiddag met de kaart te komen met daarop de route die de vader van Ruben en Julian aflegde voor hij zelfmoord pleegde in Doorn.
11.32 uur: Er zijn minder vrijwilligers op komen dagen voor de zoektocht in de bossen bij Doorn dan de organisatie had verwacht. Op dit moment zijn er zo'n 100 mensen.
10.30 uur: Vrijwilligers overleggen over zoektocht in bossen bij Doorn. Vanaf 11.00 uur zal weer gezocht worden. Daarbij wordt ook het gebied langs de Rijn bij Amerongen onder de loep genomen. Mogelijk dat daar de waterpolitie meehelpt.

VRIJDAG 10 MEI


22.00 uur: De vrijwillige zoekploegen gaan zaterdag vanaf 11.00 uur verder speuren naar Ruben en Julian. Startpunt Doornse Gat. Er zijn 450 vrijwilligers nodig.
21.35 uur: De zaak krijgt aandacht in TROS Vermist. De politie zegt daarin op zoek te zijn naar informatie over de route die de vader van de vermiste jongens vanuit Zuid-Limburg heeft afgelegd, voor hij zelfmoord pleegde bij Doorn. De route naar Beek, waar hij maandagavond nog tankte, is inmiddels met GPS-gegevens achterhaald.
19.05 uur: Politie roept op camerabeelden te uploaden in zaak vermiste broertjes. Via een speciaal formulier op www.politie.nl kunnen burgers en bedrijven hun beveiligingsbeelden delen, waar mogelijk de zilverblauwe Hyundai Getz met kenteken 08-NT-BV op staat.
18.25 uur: Burgemeester Zeist op Radio M Utrecht: familie Ruben en Julian intens verdrietig en onzeker. De vrees, die niet wordt verwoord maar wel gevoeld, is groot. Het massale medeleven wordt als een grote steun ervaren.
18.46 uur: Alle vrijwillige zoekploegen zijn klaar. Geen resultaat.
18.02 uur: Bij Jonathan, de voetbalclub van Ruben, gaan zaterdag alle wedstrijden door. Wel is alles rond het veld versoberd: geen vlaggen of muziek. Mocht er slecht nieuws over de vermiste broertjes komen, dan wordt alsnog alles afgelast.
17.31 uur: Omgewoelde grond bij Doornse gat heeft niets met vermissing Julian en Ruben te maken, meldt politie.
17.06 uur: Forensisch rechercheur naar "verstoring in landschap" bij Doornse gat, meldt politiewoordvoerder in U Vandaag. Stuk grond door politie met linten afgezet, ligt vlakbij de plaats waar de vader van Ruben en Julian zichzelf van het leven beroofde.
16.48 uur: Voorbijgangster vindt omgewoelde aarde in omgeving Doornse gat. Politie bevestigt "verstoring in landschap" en zet locatie af.
16.33 uur: Zoekploegen slaan regelmatig aan op spullen die ze in het bos vinden. Tot nu toe echter nog niets te linken aan de vermissing van Ruben en Julian.
16.00 uur: Vrijwillige zoekploegen nu op vier locaties actief: Doorn, Leersum, Elst en Amerongen. Broertjes nog niet gevonden.
15.18 uur: Politie krijgt veel beelden binnen van particulieren en bedrijven langs de route van Rhenen naar Doorn, meldt verslaggever Rik Dogger. Extra rechercheurs gaan die beelden nu bekijken.
14.40 uur: Maximum snelheid aangepast in omgeving waar vrijwillige ploegen zoeken. Politie wil zo verkeersveiligheid waarborgen.
14.00 uur: De eerste vrijwillige zoekploegen trekken op linie door de bossen bij Doorn, met vijf meter tussenruimte. Instructie: bij vondsten van belang niets aanraken, maar politie erbij halen.
13.57 uur: Mediacircus bij het Doornse gat. Verslaggever Rik Dogger telt onder meer journalisten van de NOS, RTL Nieuws, EenVandaag en zelfs Belgische zenders.
13.41 uur: De initiatiefnemer van de zoekacties van vrijwilligers heeft starttijden en locaties bekend gemaakt.
Rhenen - Elst Parkeerplaats wokrestaurant, 15.00 uur
Amerongen - Bertus Leendertsweg, 16.00 uur
Doorn - Doornse gat, 14.00 uur
Leersum - HDS voetbalveld, 14.00 uur
13.26 uur: De politie denkt nieuwe camerabeelden te hebben waarop de auto van de vader van Ruben en Julian uit Zeist te zien is. De nieuwe beelden zouden dinsdagochtend na 01.40 uur in Rhenen zijn gemaakt. Daarmee zouden het de laatste beelden zijn waarop de vader nog in leven is.
12.37 uur: Er is overleg tussen de burgemeester van Rhenen en de locoburgemeester van Utrechtse Heuvelrug over de zoekacties van burgers. Het initiatief wordt vanuit beide gemeentes gesteund.
12.09 uur: De initiatiefnemer van de zoekactie van burgers denkt rond één uur startplaatsen en tijden te kunnen bekendmaken.
11.45 uur: Rond twaalf uur zal er overleg zijn tussen de zoekvrijwilligers, locoburgemeester Verhoef van Utrechtse Heuvelrug, de politie en boswachters over de beste aanpak van de zoekactie van burgers. Het is de bedoeling dat het gebied langs de N225 tussen Rhenen en Doorn wordt doorzocht. Bij elke plaats langs de route (Rhenen, Elst, Amerongen, Leersum en Doorn) moet iemand de zoekploeg leiden die het gebied goed kent
10.47 uur: De initiatiefnemer van de zoekacties van vrijwilligers wil deze eerst goed coördineren voordat een begintijd naar buiten wordt gebracht. Bedoeling is nu in elke gebied een leiding aan te stellen die alles in goede banen moet leiden. Pas als dat is gebeurd, wordt een aanvangsttijdstip gecommuniceerd.
10.06 uur: De zoektocht van vrijwilligers in de bossen bij Doorn wordt vrijdag hervat. De actie begon donderdagavond maar moest toen worden gestaakt omdat het donker werd. De zoektocht vrijdag heeft volgens de initiatiefnemers de goedkeuring van de gemeente en wordt begeleid door boswachters.
09.26 uur: De politie gaat zelf langs alle wegen tussen Rhenen en Doorn op zoek naar camera's die mogelijk de auto hebben gefilmd van de vader van de vermiste broertjes. Omdat veel mensen deze dagen vrij hebben of op vakantie zijn, denkt de politie met haar vraag om beelden niet alle camera-eigenaren bereikt te hebben.

DONDERDAG 9 MEI


22.30 uur: De politie heeft van meerdere bedrijven en particulieren videobeelden kregen van camera's langs de route die de vader van de vermiste broertjes vermoedelijk heeft afgelegd. De kwaliteit van de beelden is niet goed, maar wel bruikbaar, zegt de politie. De beelden worden vannacht opgewaardeerd en geanalyseerd.
21.30 uur: Ongeveer 60 mensen hebben gezocht in de bossen van Doorn. Op verzoek van de politie en boswachters was de groep om 21.15 uur weer terug op de parkeerplaats. De initiatiefnemers willen morgen om 13.00 uur verder zoeken, tenzij de politie dat liever niet heeft.
20.30 uur: De politie vindt het burgerinitiatief prijzenswaardig, zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht, maar hij vindt het niet verstandig om in het donker door het gebied te lopen. Daarbij zouden de zoekende burgers mogelijke sporen kunnen verstoren. De polite gaat in ieder geval poolshoogte nemen.
20.00 uur: Een groep van enkele tientallen mensen uit de buurt zijn samengekomen op de parkeerplaats bij het Doornse Gat voor een zoektocht naar de broertjes. De politie en enkele boswachters zijn er ook.
18.41 uur: Via Facebook heeft een inwoner van Utrechtse Heuvelrug een oproep gedaan om te zoeken in het Doornse Gat. De bedoeling is dat burgers zich verzamelen om 20.00 uur op de parkeerplaats bij het Doornse Gat en dan samen het bos inlopen voor een zoekactie.
18.00 uur: RTV Utrecht bereidt zich voor op een extra uitzending om 19.00 uur. Deze is ook live te zien op de website.
18.00 uur: Moeder Iris plaatst een nieuw bericht op Facebook, waarin ze iedereen bedankt voor het zoeken. "Ik weet zeker, dat wanneer ze weten dat ze door zo veel mensen gezocht worden en ze zo veel aandacht in de media krijgen, dat ze daar heel trots op zouden zijn." Ze hoop dat iedereen blijft zoeken naar haar zoontjes.
17.49 uur: De politie komt met een persverklaring over het stoppen van de zoekactie. Daarin staat ook dat het nummerbord van de auto van de vader is gescand door een particulier bedrijf met een ANPR-voertuig (Automatisch Nummerplaat herkenning).
17.40 uur: De politie geeft het Bunderbos vrij. De zoekactie wordt gestaakt en de militairen pakken hun spullen in. De jongens zijn niet aangetroffen.
17.25 uur: Moeder Iris plaatst weer een reactie op Facebook: "Wederom bedankt voor jullie lieve steun berichten en het doorsturen van de foto van de jongens. Ik mis ze zo ontzettend en wil zo graag bij ze zijn. Hoop zo dat ze op dit moment nietsvermoedend zorgeloos ergens plezier aan het hebben zijn. En dat ik ze snel heelhuids weer vast kan houden. ILY4ever Rubbie en Juul".
15.01 uur: De politie doet een oproep aan bedrijven of particulieren die de N233 bij Rhenen en de N225 richting Leersum in de nacht van maandag op dinsdag hebben gefilmd. De 38-jarige man zou rond 1.40 uur met zijn blauwe Hyundai Getz met kenteken 08-NT-BV over de Rijnbrug hebben gereden.
14.22 uur: Politie zoekt met honden nu aan de rand van het Bunderbos, meldt verslaggever Rik Dogger. Hond slaat een paar keer aan, maar blijkt loos alarm.
14.15 uur: Moeder vermiste jongetjes past haar reactie op Facebook aan. Nu staat er alleen: "Dank je wel :-( ".
14.00 uur: Sergeant Knol: "We slaan geen meter over. Alles wordt door ons onderzocht." Het Bunderbos is 140 hectare groot, zegt hij. De militairen zijn in dienst van de politie. "De politie bepaalt wat wij doen".
13.37 uur: Sergeant Lars Knol van Defensie geeft tekst en uitleg aan de media bij het Bunderbos.
13.10 uur: Moeder vermiste jongetjes reageert op de vele steunbetuigingen op Facebook: "Dank je wel... Ik ben er altijd zo bang voor geweest dat dit zou gebeuren. :'-( ".
13.03 uur: Opnieuw ontkent de politie het bestaan van een afscheidsbrief, zegt verslaggever Rik Dogger. De reden om zo massaal in het Bunderbos te zoeken, blijft onduidelijk.
13.01 uur: Gezin uit de buurt meldt zich bij politie Bunderbos. Zou maandag iets verdachts hebben gezien. Ze hebben een verklaring afgelegd.
12.35 uur: Zoektocht Julian en Ruben trekt ook veel ramptoeristen. Politie houdt iedereen achter de afzetting en stuurt mensen weg. Ook nietsvermoedende voorbijgangers worden tegengehouden, zoals een compleet wielerpeloton dat door het bos wilde fietsen.
11.39 uur: Het AMBER Alert Julian en Ruben ingetrokken. De broertjes worden nog steeds vermist. De reden is dat de alarmeringsfase, waarvoor het AMBER Alert is bedoeld, nu voorbij is. Zoektocht duurt voort.
11.35 uur: KLPD gaat met een boot zoeken in het Julianakanaal naast het Bunderbos. "Om alles uit te kunnen sluiten", zegt de politie.
11.14 uur: Speciale militairen bij zoektocht gebruiken dezelfde opsporingstechnieken als bij het zoeken naar bermbommen in Afghanistan. Ze letten onder meer op afwijkingen in begroeiing.
10.55 uur: Politie komt met een persbericht over de voortgang. Onder meer meldt het bericht dat er acht gespecialiseerde spoorzoekers van Defensie zijn ingezet en dat er een grondradar beschikbaar is, waarmee in de bodem en door objecten gekeken kan worden.
10.50 uur: Omwonenden Bunderbos tegen verslaggever Rik Dogger: "In dit gebied is niemand terug te vinden".
10.19 uur: Veel buitenlandse pers bij zoektocht naar broers in Bunderbos. Politie meldt nog geen bijzonderheden.
09.25 uur: Zoektocht naar vermiste broers nu in ander deel van Bunderbos. Nog steeds niets gevonden.
08.57 uur: Sterk gerucht dat de vader uit de omgeving van Elsloo kwam volgens enkele bewoners. Politie kan dat nog niet officieel bevestigen.
08.26 uur: Politie blijft vragen om tips en getuigen. Veel bezoekers natuurgebied Bunderbos wisten nog van niets. Foto van Ruben en Julian opnieuw verspreid.
08.00 uur: Politie en militairen kammen Bunderbos uit, nu ook zoektocht van de andere kant van het natuurgebied. Volgens de politie zijn er nog geen nieuwe ontwikkelingen.
07.15 uur: Politie en militairen maken zich op voor de zoektocht. Volgens verslaggever Rik Dogger heeft een handjevol agenten de wacht gehouden en was het vannacht rustig in en rond Bunderbos.

WOENSDAG 8 MEI


22.05 uur: Vooralsnog niets aangetroffen in Bunderbos dat verwijst naar de vermiste broertjes, meldt politiewoordvoerder Benard Jens op Radio M Utrecht. Politie heeft gewacht met zoeken tot woensdag 20.00 uur omdat eerst alle zoekteams aanwezig moesten zijn.
21.59 uur: Zoekactie Bunderbos stilgelegd vanwege duisternis. Schijnwerpers kunnen het gebied onvoldoende bijlichten. In het bos bij Doorn kon dat wel, maar dit is een heel ander soort gebied met veel water en hoogteverschillen. Donderdag tussen 7.00 en 7.30 uur wordt de zoektocht hervat, meldt politiewoordvoerder Jens.
21.40 uur: Omwonenden van het bos waren komen kijken, maar beginnen te vertrekken. Verslaggevers die bij de afzetting blijven wachten, maken zich op voor een lange nacht, want het Bunderbos is een ruig en uitgestrekt gebied.
21.20 uur: Politie meldt dat gevonden schoentje niet van Julian of Ruben is. Ook andere spullen niet te linken aan de vermissing.
21.00 uur: Het begint donker te worden bij het Bunderbos.
20.30 uur: Omroep L1 meldt dat de politie spullen onderzoekt die aan de rand van het Bunderbos zijn gevonden.
19.50 uur: ME staat klaar voor de grote zoekactie in Elsloo die om 20.00 uur begint.
19.05 uur: Ruben en Julian zaten in de auto waarmee hun vader maandagavond tankte in Beek. De politie meldt dat na opgewaardeerde bewakingsbeelden te hebben bekeken.
17.50 uur: Politie meldt dat mariniers en ME rond 20.00 uur gaan zoeken in het Bunderbos in het Limburgse Elsoo. Dit naar aanleiding van binnengekomen informatie. U Vandaag bericht vanavond live vanuit Zuid-Limburg over de zoekactie.
17.06 uur: Jeugdzorg bevestigt tegen RTV Utrecht dat het gezin bij de instantie bekend was, maar doet daar verder geen mededelingen over.
16.41 uur: De oproep om mee te speuren naar Julian en Ruben is ook te lezen op billboards in België en Duitsland, onder meer bij het gemeentehuis van de Belgische grensgemeenten Lanaken en Maasmechelen en op stations in Bielefeld, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Essen en Keulen. Ook op de Facebookpagina van 'Deutschland findet euch' verschijnt een bericht over de jongens.
15.42 uur: Wijkagent Barneveld twittert dat tien man in het Schaffelaarse bos heeft gezocht naar de broers uit Zeist, zonder resultaat. Volgens een woordvoerder van de politie Midden-Nederland lijkt het om een lokaal initiatief te gaan.
15.25 uur: Een Barneveldse vrouw beweert dat ze door de politie is aangesproken om naar de jongens uit te kijken. Ze zouden daar zijn gezien. Een politiewoordvoerder ontkent dat de zoekactie zich specifiek op Barneveld richt.
14.45 uur: Locoburgemeester Johan Varkevisser van Zeist leeft mee met de moeder en andere familieleden van de twee broertjes. "We hopen van harte dat de jongens in goede gezondheid worden teruggevonden." Varkevisser werd dinsdagmiddag geïnformeerd door de politie over de zelfdoding en de vermissing. Hij vervangt burgemeester Koos Janssen, die met vakantie is.
14:30 uur: De politie meldt dat er veel tips over de vermiste jongens binnenkomen, waaronder "een aantal serieuze". Ook via sociale media als Twitter en Facebook ontvangt de politie veel informatie. Alle tips worden nagetrokken, meldt een woordvoerster.
14:24 uur: De directeur van de Kerkeboschschool in Zeist, de school van de vermiste broertjes, zou met een mededeling komen, maar meldt nu dat de woordvoering over de zaak via de politie gaat.
14.09 uur: Verslaggever Rob van Dijk van RTV Utrecht meldt ter plaatse dat het tankstation in Beek afgelegen ligt en door wegwerkzaamheden slecht bereikbaar is. Geen logische plaats om te komen tanken, zeggen omwonenden. Hij is er enorm toevallig terecht gekomen, of hij kende er de weg erg goed.
14:01 uur: Ook in Limburg sporen mensen elkaar aan om mee te zoeken naar Ruben en Julian. Zo roept een twitteraar winkeliers en andere bezitters van automatische camerasystem

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.