RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uniek Amber Alert voor Ruben en Julian

UTRECHTSE HEUVELRUG -

Het Amber Alert dat voor de vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist uitging, werd ook in buurlanden verspreid. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van het waarschuwingssysteem.

Reden daarvoor was dat de vader van de jongens voor het laatst is gezien in het grensgebied met Duitsland en BelgŽ.

Het bericht over de vermiste jongens van 7 en 9 jaar oud werd in de nacht van dinsdag op woensdag verstuurd tegen het einde van een grootscheepse zoekactie in het Doornse Gat. Politie en leger kamden het gebied uit, nadat de vader van de broertjes er eerder die dag was gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd.


FOUT

Na vragen over waarom het Amber Alert pas in de loop van de nacht van dinsdag op woensdag werd verstuurd, antwoordde de politie dinsdagochtend dat dit eerder had moeten gebeuren. "Dat is fout gegaan, we gaan het later evalueren", aldus woordvoerder Bernhard Jens.

Volgens hem was het in eerste instantie langere tijd onduidelijk of de jongens inderdaad bij hun vader waren. De vader en moeder van de kinderen wonen niet meer bij elkaar en de kinderen waren af en toe bij hun vader, aldus Jens.

Amber Alert kreeg dinsdagavond tussen elf uur en half twaalf de melding binnen dat de beide jongens worden vermist. Dat is ruim een uur nadat bekend was geworden dat de politie de grote zoekactie was begonnen in het Doornse Gat.


PROCEDURE

Op de vraag of de alarmering niet eerder had moeten uitgaan, wil een woordvoerder van Amber Alert geen antwoord geven. Hij wijst op de procedure: de regiopolitie is verplicht het Landelijk Bureau Vermiste Personen binnen twee uur in te lichten in bijzonder urgente gevallen. Dat bureau bepaalt vervolgens of er ook een Amber Alert nodig is.

Amber Alert is ooit begonnen als een burgerinitiatief, maar is inmiddels ondergebracht bij de politie.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -