Centraal Museum mag 'roofkunst' houden

UTRECHT - Het Centraal Museum in Utrecht mag het schilderij Madonna met wilde rozen van Jan van Scorel houden. Dat heeft de Restitutiecommissie bepaald, tot grote woede van de erfgenamen van de Duits-Joodse kunstverzamelaar Richard Semmel. De kunstliefhebber veilde de werken in 1933 onder druk van het naziregime.
De commissie zegt dat het werk "van groot belang" is voor de collectie en het publiek. Dat weegt zwaarder dan het belang van de claimende erven, die zelf geen nakomelingen van Semmel zijn, aldus de commissie.
Ook Museum de Fundatie in Heino/Wijhe en het Frans Hals Museum mogen schilderijen houden. De erven krijgen wel een werk terug van de 17e eeuwse schilder Maerten Fransz. van der Hulst, dat nu in het bezit van het Groninger Museum is.

AANVECHTEN

De beslissing valt slecht bij de erfgenamen, zo laat hun advocaat weten. De kleinkinderen, die in Zuid-Afrika wonen, voelen zich unfair behandeld en onderzoeken of ze de uitspraak bij een Nederlandse rechter kunnen aanvechten.
Semmel, in 1950 kinderloos overleden in New York, had een goede vriendin tot erfgename benoemd. Haar kleinkinderen hebben de claim ingediend. Vooraf hadden zowel zij als de musea beloofd zich aan het advies van de Restitutiecommissie te zullen houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.